Hoppa till innehållet

Nyhetsmagasinet ETC

Kampen mot Soros

En av affischerna i anti-­Soros-kampanjen i Ungerns huvudstad Budapest sommaren 2017. Texten lyder ”Låt inte Soros få det sista skrattet!”.
En av affischerna i anti-­Soros-kampanjen i Ungerns huvudstad Budapest sommaren 2017. Texten lyder ”Låt inte Soros få det sista skrattet!”. Bild: Bild: Pablo Gorondi/TT

Dagens ETC

NYHETSMAGASINET ETC Ungerns premiärminister Viktor Orbán vägrar ta emot EU:s kvotflyktingar och sprider idén om en konspiration ledd av den amerikanske finansmannen George Soros i syfte att islamisera Ungern. Kampanjen har starka antisemitiska inslag och reproduceras nu i stora delar av Europas högerextrema rörelser. I reportageboken ”Orbanistan” söker frilansjournalisten Joakim Medin svar på hur den judiske finansmannen och filantropen blev en måltavla för det ungerska regeringspartiet Fidesz.

När de blåa affischerna sätts upp över hela Ungern i början av juli 2017 är Péter på semester i sitt gamla hemland. Han gav sig av därifrån som ung man 1969 och började på ny kula i Sverige. Idag har han hela livet, jobbet och familjen i Stockholm. Men han har varit mån om att fortsätta åka ”hem” under semestrar och helgdagar, när det går. Han har velat se de positiva sidorna under besöken, även om han under åren tyckt allt mer illa om utvecklingen under Orbánregeringen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

 • Tidning varje dag i veckan
 • Läs den digitalt när och var du vill
 • Läs låsta artiklar på ETC.se
 • Tillgång till arkivet på sajt och i app
 • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln