Utrikes.

2019-07-02 12:00
Judar mot ICE demonstrerar utanför utvisningscenter i Elizabeth, New Jersey.  Bild från facebooksida
Judar mot ICE demonstrerar utanför utvisningscenter i Elizabeth, New Jersey.
Puffetikett
Dagens ETC

Judiska protester mot migrantcenter: ”Aldrig mer!”

36 personer greps i New Jersey i helgen efter en demonstration vid ett migrantförvar. De gripna tillhör judiska gruppen Never again is now som protesterar mot Donald Trumps politik.

Runt 200 personer deltog i demonstrationen som hölls i helgen, rapporterar bland andra Newsweek. Med slagord som ”Aldrig mer är nu” tågade de genom New Jersey och fram till migrantförvaret Elizabeth Detention Center, som drivs av privata företaget Core Civic.

– Som judar kan vi inte bara titta på när Ice (USA:s migrationsmyndighet) terroriserar immigrantfamiljer, separerar barn från sina föräldrar och internerar dem under bedrövliga förhållanden, skrev organisationen på sin Facebook-sida i samband med protesten.

När demonstranter försökte blockera infarter och parkeringsplatser vid förvaret gick polisen in. Sammanlagt greps 36 personer.

– Jag måste göra allt som står i min makt för att störa Ice, stänga lägren, erbjuda personer permanent skydd och säkerställa att Aldrig mer betyder Aldrig mer, säger Rebecca Oliver, en av de gripna, i ett pressmeddelande från Never again is now.

Rapporter från förvaren

Senaste dagarna har det kommit rapporter från demokratiska kongressledamöter från olika förvar runt om i USA.

Alexandria Ocasio-Cortez, som besökt ett förvar i Texas, beskriver förhållandena som fruktansvärda och hävdar att vakter sagt åt kvinnor att dricka ur toaletten efter att de nekat dem vatten.

– Efter att jag tvingat mig in i en cell med kvinnor och börjat prata med dem beskrev en av dem vakternas behandling som ”psykologisk krigföring”, skriver Alexandria Ocasio-Cortez på Twitter.

Never again is now

• Löst sammansatt aktionsgrupp som beskriver sig som judisk och protesterar mot interneringarna av migranter i USA.

• Never again (aldrig mer) är en fras som ofta används för att markera en vilja att aldrig låta något som förintelsen återupprepas.

• Planerar nya aktioner närmaste veckan, bland annat i Boston, Los Angeles och San Francisco.