Utrikes.

2015-07-05 07:22
Bild: Thanassis Stavrakis/AP

Ja eller nej – nu röstar grekerna

Vallokalerna är öppna. Här får du koll på vilka tider som gäller idag. Dessutom får du en politisk och ekonomiskt bakgrund till folkomröstningen i Grekland.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: EU-eliten vill krossa Syriza, ”Vi måste kämpa för Grekland”, Piketty: ”Tyskland har aldrig betalat”, Det grekiska dramat handlar om Europas svek, Grekiske vänsterledaren: ”Vi har regerats av banker alltför länge”, Grekland skär ner på allt – förutom försvaret, Ny akt i Greklands krisdrama, Greklands pressfrihet sämre än Kuwaits, Åtgärderna i Grekland är problemet – inte krisen, Grekland: "Folk är trötta på sparpolitik", Grekland ropar: Mera demokrati! Vad tror du borgarna svarar då?, Snedvriden bild av Syriza i svenska medier , Syriza – början på en vänstervåg i Europa?, ”Det är ett val för eller emot misär”, Historiskt val för den nya vänstern, Ta Syrizas utmaning på allvar, Piketty om eurozonen: "Vi har skapat ett monster", ”Solidariteten ska även gälla gentemot Grekland” och Extremismen kommer från Bryssel

Dagens ETC har sedan tidningen startade 2014 rapporterat mycket om Grekland. Det har även helgmagasinet ETC. Nu när grekerna håller folkomröstning har vi samlat ett urval av det som tagits fram. Här finns intervjuer, nyheter, ledare och debatter. Allt sådant hittar du som relaterade artiklar till den du just nu läser. Perfekt för dig som vill förstå bakgrunden till att konflikten mellan Grekland och långivarna nu har nått akut läge.

Idag ska grekerna rösta ”ja” eller ”nej” till långivarnas krav. Först på fredagen beslutade landets författningsdomstol att en folkomröstning är förenlig med landets konstitution. Det som gäller är att 40 procent av alla röstberättigade måste rösta, annars blir omröstningen ogiltig. Den grek som bor utomlands kommer inte att kunna delta.

Under söndagen har Dagens ETC både Johan Ehrenberg och frilansmedarbetare på plats i Grekland.

Vad händer då om grekerna följer Syrizas och premiärminister Alexis Tsipras uppmaning? Nej-alternativet skulle ge regeringen ett nytt förhandlingsläge gentemot Trojkan, enligt Alexis Tsipras. Men det tillbakavisas av eurogruppen, som hävdar att ett grekiskt nej är att jämställa med ett grekiskt nej till medverkan i eurosamarbetet.

Om det istället blir ett grekiskt ja kommer Alexis Tsipras att få mycket svårt att fortsätta leda landet. Han har tidigare sagt att han ska avgå, eftersom att det av långivarna föreslagna nedskärningsprogrammet är en ”förolämpning” och att han själv inte tänker bli en ”förolämpad premiärminister”. Det skulle sannolikt resultera i en övergångsregering som samlar stora delar av det politiska Grekland. Socialdemokratiska Pasok och moderata To Potami har redan aviserat att man kan tänka sig en sådan lösning.

Tidigt på söndagsmorgonen öppnade vallokalerna. Det har inte kommit några opinionsmätningar senaste dagarna, eftersom det inte är tillåtet, men de senast tillgängliga tyder på att det är mycket jämnt mellan ja och nej.

Då kommer vi först sent i natt veta med säkerhet vilket alternativ som vunnit flest röster.

Tidsplanen för idag (svensk tid)

06.00: Greklands valstugor öppnar

18.00: Valstugorna stänger

18.00: Kort efter det klockslaget ska det finns en första uppskattning av resultatet

20.00: 20 procent av rösterna har räknats

22.00: 50 procent av rösterna har räknats

01.00: 90 procent av rösterna har räknats