Utrikes.

2018-05-23 09:45
På fredag ska Irland rösta om att avskaffa abortförbudet.  Bild: Ursula Nichoill
På fredag ska Irland rösta om att avskaffa abortförbudet. 

Irland går till historisk abortomröstning

På fredag går irländarna till valurnorna för att rösta om att upphäva landets abortförbud. Ja-sidan har övertaget inför den historiska omröstningen men nej-sidan knappar in och andelen osäkra väljare är över 15 procent.

”Jag hoppas folk ser det här som en möjlighet som bara kommer en gång i livet”, säger Ivana Bacik, som kämpat för aborträtt på Irland i över 30 år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Staten erkänner rätten till liv för de ofödda…” Så inleds åttonde tillägget i Irländska republikens konstitution. Det innebär ett totalförbud mot abort utom i fall då moderns liv är hotat – men lagen som är en av världens hårdaste kan snart ändras. På fredag ska irländarna rösta om att upphäva åttonde tillägget i lagen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi är hoppfulla om att det blir ett ja men opinionsmätningarna visar att vi inte har råd med någon självgodhet. Vi måste fortsätta att arbeta hårt för att säkerställa att de som sagt att de ska rösta ja också går och röstar. Och vi måste se till att inte tappa mer i opinionen, säger Ivana Bacik som arbetat för aborträtt sedan slutet av 1980-talet och är senator för Labour, som på Irland är ett av småpartierna.

Ja-sidan har tappat

I början av året låg ja-sidan på över 55 procent i opinionsundersökningarna. Nu har de tappat till runt 45 procent medan nej-sidan knappat in något till drygt 30 procent. Andelen osäkra väljare är över 15 procent. Den höga andelen av osäkra väljare förklarar nej-sidan med att lagstiftningen som regeringen vill ersätta förbudet med är alltför liberal: fri abort upp till tolfte veckan.

– När irländarna förstår vad de ska rösta om så kommer de inte vara bekväma med det. Jag tror de flesta i grunden är emot abort, men att de kan ha reservationer kring de svåra och tragiska fallen som exempelvis våldtäkt eller när någons liv är hotat, säger Anne Murray, talesperson för nej-sidans kampanj ”Love both”.

Abort har varit förbjuden på Irland sedan 1800-talet men konstitutionens åttonde tillägg antogs först 1983 efter en folkomröstning där nästan 70 procent röstade ja.

Idag är Irland ett väldigt annorlunda land. Katolska kyrkans inflytande har minskat kraftigt, inte minst efter en rad avslöjanden om pedofil-skandaler under 1990-talet. Ekonomin har förbättrats och befolkningen föryngrats, delvis på grund av stor arbetskraftsinvandring de senaste 15 åren.

För tre år sedan legaliserades gay-äktenskap genom en folkomröstning. Att det skulle dröja ända till 2018 innan det fanns en reell möjlighet att avskaffa abortförbudet hade dock inte Ivana Bacik trott.

– Absolut inte. Jag engagerade mig i slutet av 1980-talet då vi informerade kvinnor om abort och vi hade väl trott att lagen skulle ändras långt tidigare. Jag har två unga döttrar och vill inte att de ska växa upp med den här lagstiftningen. Det är fruktansvärt att det tagit så här lång tid och jag hoppas folk ser det här som en möjlighet som bara kommer en gång i livet, säger Ivana Bacik.

Inget utrymme för kompromiss

Siobhán Silke är talesperson på Irish Family Planing Association, IFPA, som förespråkar ett ja i fredagens folkomröstning. Hon menar att det skulle vara orealistiskt att ersätta förbudet med något annat än fri abort upp till tolfte veckan som är norm i flera europeiska länder. Förslag om mindre liberal lagstiftning där abort bara tillåts under särskilda omständigheter som våldtäkt avfärdar hon.      

– Man kan exempelvis inte tvinga en flicka inför en jury eller något för att bevisa att hon blivit våldtagen, men kan inte traumatisera ytterligare på det sättet. Det är mycket prat om de svåra fallen men alla fall är svåra. Det finns liksom ingen som har som ambition att göra abort, ingen tar ett sådant beslut lättvindigt, säger Siobhán Silke.

Inte heller hos nej-sidan finns utrymme för kompromisser. Anne Murray säger att hon förstår att människor tycker det är hemskt att kvinnor måste gå igenom en graviditet efter våldtäkt eller incest men hon vill ändå ha kvar abortförbudet. Att Irland särskiljer sig från de flesta andra europeiska länder bekymrar henne inte, tvärtom.    

– Vi har bland det lägsta antalet aborter i hela Europa, uppenbarligen beror det på att vi inte tillåter abort förutom i extrema situationer då det finns risk för en kvinnas liv, säger Anne Murray och lägger till:

– Vi tänker att andra länder borde titta ordentligt på abortfrågan och fråga sig varför kvinnor känner att de inte har något annat alternativ än abort. Kanske skulle de börja tänka lite mer som oss.

Nu eller aldrig

Skulle nej-sidan vinna på fredag så kommer det inte en till chans att upphäva åttonde tillägget på minst en generation, tror Ivana Bacik. Hon menar dessutom att situationen för kvinnor som behöver abort riskerar att förvärras än mer.

– En väldigt tydlig konsekvens av ett nej blir att man kommer att kräva att åklagare tillämpar nuvarande lagstiftning kring abortpiller och faktiskt åtalar kvinnor som köper dem från utlandet. Det är verkligen oroande.

Siobhán Silke vill inte säga om hon är nervös inför fredagens folkomröstning men hon tror att ja-sidan vinner trots att andelen osäkra väljare är stor.        

– Men oavsett resultat så kommer vi i IFPA att finnas där för kvinnorna, flickorna och familjerna precis som vi alltid gjort sedan vi grundades för snart 60 år sedan. De kommer till oss när de är i kris och behöver fatta svåra beslut. Vi stödjer dem oavsett om de besluten handlar om att behålla ett barn eller avsluta en graviditet.

Läs vidare på nästa sida: Abortförbudet

Abort i siffror

3526

… kvinnor boende på Irland gjorde abort i Storbritannien 2016.

1500

… uppskattningsvis så många abortpiller används illegalt på Irland årligen.

25 

… lagliga aborter utfördes på Irland 2016.