Utrikes.

2018-11-08 11:45
Demonstration för hbtq-personers rättigheter i Jakarta, Indonesien (arkivbild).  Bild: Dita Alangkara/AP/TT
Demonstration för hbtq-personers rättigheter i Jakarta, Indonesien (arkivbild). 
Puffetikett
Dagens ETC

Indonesisk polis letar upp homosexuella på Facebook

Situationen för hbtq-personer i Indonesien har kraftigt försämrats enligt Human Rights Watch. Landets polis söker  efter homosexuella i sociala medier som de sedan griper och sätter i omskolningsläger.

Flera människorättsorganisationer fokuserar nu på hur indonesiska myndigheter behandlar hbtq-personer. Enligt Amnesty har minst fyra massgripanden skett den senaste månaden och Human Rights Watch rapporterar att tio lesbiska kvinnor greps den 4 november efter att polisen trålat Facebook efter bilder på homosexuella.

Situationen i Indonesien beskrivs som en ”crack-down”, en typ av riktad insats med en rad stränga åtgärder som följd. Bland annat har landets utbildningsminister sagt att han vill stoppa hbtq-grupper inom skolan. Och försvarsminister Ryamizard Ryacudu säger att gay- och transaktivism är en attack mot den indonesiska staten som är farligare än en kärnvapenattack.

I ett pressmeddelande säger Hamid Usman, ansvarig för Amnestys arbete i Indonesien, att attackerna mot hbtq-personer omedelbart måste upphöra.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Situationen är alarmerande. Hatbrotten och attackerna som utförs av rättssamhället har gjort att missförhållandena har normaliserats hos medborgarna. Vissa människor uppmanar polisen att utföra de här arresteringarna och staten måste nu gå in och stoppa den här diskriminerande behandlingen, säger han.

Tonläget skruvas upp

Hbtq-grupperingar har funnits i Indonesien sedan 1980-talet och varit accepterade, men sedan 2016 har tonläget mot homosexuella kraftigt skruvats upp. Human Right Watch rapporterar att de ser med oro på provinser som infört sharia-lagar och skriver att militanta islamister ofta tipsar polisen och hjälper till själva, vid själva gripandet.

Förra året greps minst 300 personer på grund av sin sexua­litet eller könsidentitet, vilket är den högsta siffran någonsin noterad i landet. Många av de gripna torterades offentligt som straff och Amnesty rapporterar att myndigheter i Jawa Barat, Indonesiens största provins med 46 miljoner invånare, har infört policys som ger polisen rätt att gripa homosexuella och sätta dem i läger för att ”rehabilitera” dem, något som har fått Hamid Usman att rasa.

– Polisen bör instrueras att skydda hbtq-personer som förföljs för sin sexuella läggning eller könsidentitet. Det är medfödda delar av en persons identitet och inte något som bör straffas, säger han.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Uppmärksammade arresteringar

21 maj 2017: 141 homosexuella män grips vid ett gym i Jakarta.

Tio av dessa åtalas enligt Indonesiens pornografilag.

Januari 2018: Tolv transkvinnor grips i Aceh. Polisen rakar deras huvuden och tvingar på dem manskläder i syfte att ”göra dem till män igen”.

Oktober 2018: Polis stormar in och griper två homosexuella män som driver en Facebookgrupp för homosexuella.

November 2018: Tio homosexuella kvinnor grips efter att polis hittat bilder på Facebook där de kysser varandra.