Utrikes.

2017-10-26 12:30
Christine Lagarde, chef för IMF.
Christine Lagarde, chef för IMF.

IMF-chefens skarpa varning om klimathotet

Samtidigt som FN:s klimattoppmöte pågår i Malmö kommer en skarp varning från oväntat håll. IMF-chefen Christine Lagarde säger att världen måste ta itu med klimathotet om vi inte vill gå en mörk framtid till mötes.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Uttalandet kom på tisdagen under en ekonomisk konferens i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden IMF, varnade för klimathotet i ett tal.

– Om vi inte tar itu med de här frågorna kommer vi att gå en mörk framtid till mötes, sa hon enligt The Guardian.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Toppmöte i Malmö

Christine Lagardes varningar kommer samtidigt med FN:s internationella klimattoppmöte i Malmö som avslutas i morgon. Runt 120 forskare och experter från hela världen har samlats för att arbeta med klimat­panelens IPCC:s specialrapport ”Global Warming of 1.5°C”.

Arbetet grundar sig i avtalet från klimattoppmötet i Paris 2015 då i princip alla världens länder kom överens om målet om att den globala uppvärmningen inte ska överstiga två grader.

IPCC, som består av 195 länder, har tagit på sig att arbeta fram en rapport med aktuell forskning. Tidigare möten har ägt rum i Sydafrika och England. Luis Mundaca är professor i miljöekonomi vid Lunds universitet och en av forskarna som arbetar med rapporten

– Jag hoppas verkligen att vi når målet. Om vi kan nå målet är en komplicerad fråga och forskningen är ny och utvecklande. Det är en makalös utmaning för mänskligheten, samtidigt som det är livsnödvändigt för att bidra till en hållbar utveckling, säger Luis Mundaca till SVT.

Större utmaning

Utmaningen är i dag större än när klimatavtalet skrevs under 2015. I somras aviserade nämligen amerikanska presidenten Donald Trump att USA ska dra sig ur avtalet stegvis under de kommande tre åren.

Beslutet utlöste en storm av kritik från aktivister och världs­ledare. Christine Lagarde vände sig inte direkt till Donald Trump i sitt tal under tisdagen men skrädde heller inte orden. Hon pratade om att världen måste välja mellan dystopi och utopi och varnade för vad handlingsförlamning i klimatfrågan kan innebära.

– Vi kommer att bli stekta, kokta och rökta.

FN:s klimattoppmöte

Vad: Runt 120 forskare och experter i klimatpanelen IPPC arbetar med rapporten ”Global Warming of 1.5°C”.

Var: Malmö.

När: Måndag 23 oktober–fredag 27 oktober.