Utrikes.

2018-05-14 16:14
Idil Eser, ansvarig för Amnesty i Turkiet, anklagades för att vara medlem i tre av Turkiet utnämnda terroristorganisationer. Bild:  Gunnar Wesslén
Idil Eser, ansvarig för Amnesty i Turkiet, anklagades för att vara medlem i tre av Turkiet utnämnda terroristorganisationer.

Hon överlevde 113 dygn i Erdogans fängelsehåla

I juli förra året greps den ansvarige för Amnesty i Turkiet Idil Eser tillsammans med nio andra människorättskämpar i Istanbul i Turkiet. Polisen slog till mot en workshop och de tio anklagades för att stödja terrorister. I 113 dygn satt Idil Eser häktade på ett säkerhetsfängelse innan hon släpptes i avvaktan på rättegången som äger rum den 21 juni.

De gripna aktivisterna anklagades först för att vara medlemmar i, något som senare utvidgades till att stödja och underlätta för tre av Turkiet utnämnda terroristorganisationer, PKK, Gulen-rörelsen och en liten marxist-leninistisk organisation. Idil Eser ser ironin i det hela.

– Det var en nyttig erfarenhet för mig att sitta inspärrad på samma sätt som de människor jag arbetat för, nu fick jag veta hur det kändes. Men det blev lite löjligt, där var vi tre damer över 50 år placerade på säkerhetsavdelningen i ett av de säkraste fängelserna i världen. Som om vi var ett terrorhot.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Rättegång om en månad

När det så småningom blev en rättegång var det internationella trycket så hårt att hon släpptes i väntan på domstol.

– De sa att jag var samtidigt medlem i tre terrororganisationer, att jag finansierade terror, att jag höll hemliga möten och konspirerade. Men vår ordförande i Amnesty Turkiet har det värre, han har suttit häktad hela tiden.

Men det fanns inga bevis, allt i anklagelseakterna var hämtade från offentligt Amnesty-material, allt var en skenförhandling. Nu ska den verkliga rättegången komma den 21 juni, tre dagar före nästa val – vilket gör att mycket pekar mot att rättegången kommer att flyttas fram. Idil Eser är försiktig med vad hon säger, allting hon yttrar kan tas upp på den nya rättegången. Men hennes maning till Sverige och EU är att sätta internationellt tryck på Turkiet, både positivt och negativt.

– Jag kan se vissa tecken på en lättnad. Erdogan är ändå en pragmatisk politiker och det finns nu en stark, om än splittrad opposition. Många rör sig nu mot en mer Europavänlig politik.

Men situationen är svår. Hundratals journalister, flest i världen, sitter fängslade, hundratusentals människor har avskedats från sina jobb, rättssystemet har stöpts om och tiotusentals människor är under åtal.

– Även om alla frikänns så har den här tiden och avskedandena tagit hårt på dem.

Osäkert läge

Situationen i sydöstra Turkiet, i de kurdiska områdena, kan och vill inte Eser uttala sig om, inte heller Turkiets planer och aktiviteter i Syrien.

– Vi får ingen information därifrån. Inga rapportörer kan meddela oss vad som händer där, så vi vet helt enkelt inte.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter