Hoppa till innehållet

Utrikes

Högerradikala tar sikte på EU-parlamentet

Efter valet till Europaparlamentet i maj kan den radikala högern tillsammans förfoga över en fjärdedel av platserna i Europaparlamentet. På bilden syns Krisztina Morvai, från ungerska Jobbik, tala i parlamentet. I förgrunden syns SD:s Peter Lundgren.
Efter valet till Europaparlamentet i maj kan den radikala högern tillsammans förfoga över en fjärdedel av platserna i Europaparlamentet. På bilden syns Krisztina Morvai, från ungerska Jobbik, tala i parlamentet. I förgrunden syns SD:s Peter Lundgren. Bild: Bild: Europaparlamentet

Dagens ETC.

De högerradikala partierna har vind i seglen inför det kommande EU-valet, frågan är vad det kan leda till? Om de högerradikala partierna kunde samarbeta i en grupp skulle de förmodligen bli näst störst i parlamentet. Men statsvetaren Ann-Cathrine Jungar finner det föga sannolikt. ”Jag tror inte att de kommer att kunna bilda en samman­hållen grupp”, säger hon.

Efter valet till Europaparlamentet i maj kan den radikala högern, det vill säga allt höger om den kristdemokratiskt dominerade partigruppen och ända ut till nazistiska Gyllene gryning från Grekland och tyska NPD, tillsammans förfoga över en fjärdedel av platserna i Europaparlamentet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser