Hoppa till innehållet

Arbetsrätt

Havets slavar lägger fisken på din tallrik

Indonesiska fiskemän tar en paus på Ch'ien-chens fiskehamn i Kaohsiung, Taiwan.

Indonesiska fiskemän tar en paus på Ch'ien-chens fiskehamn i Kaohsiung, Taiwan.

Bild: Ezra Acayan

Dagens ETC

De fyller våra tallrikar med fisken vi äter.

Men bakom marknadens bild av fryntliga, vita medelålders fiskare med skägg döljer sig systematiskt slavarbete där det globala syd exploateras i alla väderstreck på de sju haven, på platser där ingen kan höra dig skrika.

– Jag var helt i chock när jag kom i land. Jag kunde inte förstå att jag hade överlevt, säger filippiniern Jonathan Baclor, 30 – en av havets slavarbetare.

Kommentera

Då vet ändå den 30-årige filippiniern vad tufft arbete innebär. Ända sen han var 15 år och han tvingades försörja familjen efter faderns död var hans vardag länge att dra upp tonfiskar till hamnen General Dos Santos i Filippinerna. 

– Det är ett hårt jobb, men du vänjer dig, säger han.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.