Utrikes.

2019-08-06 13:15
Sorg och förtvivlan i det lilla samhället El Paso efter masskjutningen i söndags.  AP Photo/John Locher
Sorg och förtvivlan i det lilla samhället El Paso efter masskjutningen i söndags.
Puffetikett
Dagens ETC

Hatbrotten ökar i USA - för fjärde året i rad

Under Trumps tid som president har hatbrotten ökat lavinartat i USA. Allra värst är ökningen av antisemitiska brott. Nu kopplar flera studier ihop den negativa trenden med tillsättandet av Donald Trump som president.

I helgen skakades USA av två brutala masskjutningar. I Dayton och El Paso dödades sammanlagt 30 personer och många fler fördes till sjukhus med allvarliga skador. Sedan i söndags har det varit ytterligare fyra skjutningar, varav två med dödlig utgång. 

Att attentatet i El Paso genomfördes med rasistiska motiv är uppenbart. Merparten av alla dödade och skadade hade latinamerikanskt ursprung och gärningsmannen tros vara samma person som bara timmar före skjutningen skrev ”jag försvarar bara mitt land från att utplånas av en kulturell och etnisk invasion” i ett manifest på internetforumet 8chan. 

Masskjutningarna har utlöst hårda debatter om vapenlagarna och bristen på bakgrundskontroller av köparna. President Trump kritiseras för att genom sitt rasistiska språkbruk ha eldat på hatet. 

Trump-effekten

En statistisk genomgång som den norska tidningen Klassekampen har gjort visar att under åren med Donald Trump som president har hatbrotten ökat markant. I en studie genomförd på universiten i Alabama och Chicago dras en tydlig parallell mellan just ökningen av hatbrott och Donald Trumps tillträde som president. 

Enligt forskarna är det Trumps valseger, snarare än den rasistiska retoriken, som har haft betydelse för ökningen. Valsegern legitimerade den hatiska och rasistiska sentimenten hos delar av Trumps väljarkår. 

Tesen styrks av att hatbrotten ökat betydligt mer i valdistrikt som röstade för Trump som president, än i de som stödde Hillary Clinton. Andra studier visar på alarmerande ökningar av hatbrott i områden där Trump har haft sina kampanjmöten.  

Flera regeringar varnar 

Nu avråder flera sydamerikanska regeringar dess invånare från att besöka USA. Uruguays utrikesdepartement uppmanar sina invånare att inta ”extrema försiktighetsåtgärder” om man ändå väljer att resa till landet och Venezuela säger att de ”skjuter upp” resor tills vidare. 

Under måndagens presskonferens markerade Trump tydligt mot hatbrotten och uppmanade den amerikanska befolkningen att sluta sig samman mot ”rasism, trångsynthet och vitmakt-rörelsen”. 

Samtidigt passade han på att marknadsföra sin hårdföra migrationsreform på twitter. 

Exakt hur dessa två, i Trumps ord, ska ”gifta sig” förblir oklart. 

Hatbrotten ökar i USA 

Rasistiska motiv låg bakom de flesta fall av registrerade hatbrott i USA 2017, enligt siffror från justitie-departementet. 

I 58 procent av de 8437 rapporterade fallen var ras, etnicitet eller härkomst motivet. I 22 procent av fallen var motivet religiöst. 

Båda kategorierna hade en markant ökning från 2016, då Donald Trump valdes till president, till 2017. 

Allra värst har ökningen varit bland antisemitiska hatbrott. Här har det skett en ökning med 46 procent sedan 2016, enligt organisationen Anti-Defamation League.

I 18 procent av fallen var offrets sexuella läggning, kön och könsidentitet motivet bakom hatbrottet. 

Officiella siffror för 2018 finns ännu inte

Sammanställning: klassekampen.no