Polisen i USA har det senaste halvåret fått ett nytt vapen i kampen mot barnsexhandel och mänsklig trafficking – appen TraffickCam. Hittills har 70 000 personer laddat ned appen, som är tänkt att användas för att bistå polisen i jakten på dem som använder hotell för sin kriminella verksamhet.
– Generellt sett är trafficking en oerhört svår brottslighet att komma åt, så det är fantastiskt om man kan använda ny teknologi för att koppla ihop polis och allmänhet, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Ecpat, en barnrättsorganisation som kämpar mot barnsexhandel.
Fotografera hotellrum
Tanken är enkel. När du som appanvändare checkar in på hotell passar du samtidigt på att ta fyra bilder – två på rummet, en på toaletten och en på sänggaveln – i det rum du fått. Via appen laddar du sedan upp bilderna till en databas.
Polisen får då tillgång till bilderna – som också geotaggats för exakt geografisk placering – och kan jämföra dessa med bilder i den egna databasen, bilder som publicerats av dem som annonserar ut barn för sexhandel. Eftersom dessa sexannonsbilder ofta är tagna just i hotellrum har polisen möjlighet att via bildanalysverktyg matcha ditt hotellrum med det som använts i sexannonserna.
– För första gången har vem som helst möjlighet att göra skillnad, säger Molly Hacket, föreståndare för Exchange Initiative, som ligger bakom appen, till Washington Post.
– Hittills har det kommit in ungefär 1 700 foton varje dag, lägger hon till.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Bör vara högprioriterat”
Appen är hittills bara kopplad till den amerikanska polisens databaser, men enligt Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel, skulle den kunna göra stor nytta även här i Sverige.
– Den skulle ge ökade möjligheter att identifiera var och eventuellt vem som begått dessa övergrepp. Möjligheten finns ju dessutom att man underlättar identifieringen av den som utsatts, vilket bör vara högprioriterat. Det vore naturligtvis ett bra extraverktyg att ha i lådan, säger han.
I USA är optimismen stor. Enligt polissergeant Adam Kavanaugh i S:t Louis har appen hittills haft en träffsäkerhet på 85 procent, och även om han inser att den ensam inte kommer lösa några problem tror han att den kommer att höja allmänhetens medvetenhet om problemet, skriver Washington Post.