På plats i Frankrike.

2019-03-13 12:20
  • President Emmanuel Macron möter invånarna i en debatt i Greoux Les Bains i sydöstra 	   Frankrike.  Bild: Claude Paris
    President Emmanuel Macron möter invånarna i en debatt i Greoux Les Bains i sydöstra Frankrike. 
  • Gula västarna och Macrons samhällsdebatt har gett de franska satirtidningarna material för lång tid framöver.
    Gula västarna och Macrons samhällsdebatt har gett de franska satirtidningarna material för lång tid framöver.
Puffetikett
Dagens ETC

Gula västarna fortsätter pressa Macron

På fredag avslutas den stora nationella debatten som Emmanuel Macron lanserade för att bemöta de gula västarnas missnöje. Nu återstår det att se om han kan förvandla folkets frustration till konkreta politiska förändringar.

I en stor gymnastiksal i den franska industrikommunen Saône-et-Loire sitter tusentals skolungdomar på uppställda stolar. De som inte fått sittplatser står står längs med väggarna och på den ena kortsidan hänger en enorm fransk flagga. Ungdomarnas uppmärksamhet är riktad mot mitten av hallen där presidenten Emmanuel Macron skickar runt en trådlös mikrofon till alla som räcker upp handen.

– Hur ska vi få fler tjejer, kvinnor och personer med handikapp att vilja arbeta inom industrin, undrar en ung kvinnlig student när hon får ordet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Presidenten svarar att problemet handlar om att många tänker att den branschen inte är något för dem, och att industriföretagen måste börja arbeta hårdare för jämställdhet. Under de dryga fyra timmarna som debatten pågår hinner han svara på ungdomarnas frågor om alltifrån lantbrukets framtidsutsikter till vad han har för planer för kärnkraften.

Lanserade debatten i januari

Evenemanget är en del av den stora nationella debatten som presidenten lanserade i mitten av januari. Det är hans försök att bemöta det utbredda missnöje som har resulterat i enorma protestaktioner i Frankrike de senaste månaderna. Debatten lanserades i ett fem sidor långt öppet brev till alla fransmän, där han bad om deras åsikter inom några av framtidens stora frågor. Han undrade hur de tyckte att samhället skulle vara organiserat och hur den ekologiska omställningen skulle finansieras. Han frågade om det behövs fler folkomröstningar och vilka skatter de vill sänka och höja.

Sedan dess har debatten pågått i både fysisk och digital form. Förutom den stora debatten med ungdomarna i Saône-et-Loire har presidenten träffat hundratals borgmästare och folkvalda i olika delar av landet för att diskutera Frankrikes framtid. Borgmästarna har i sin tur ordnat lokala debatter på gymnasieskolor och ålderdomshem. På en särskild hemsida har alla franska medborgare kunnat fylla i formulär med frågor om alltifrån hur den ekologiska omställningen borde finansieras till om det borde vara obligatoriskt att rösta.

På fredag är sista dagen att komma med åsikter inom ramen för debatten. Sedan ska Emmanuel Macron och hans partikollegor sammanställa alla synpunkter de fått via hemsidan och de fysiska debatterna. Redan under april har han lovat att återkomma med en sammanfattning av de insamlade åsikterna och förslag på hur de ska gå vidare med dem.

Har väckt stort intresse

På många håll har intresset för debatten varit stort. De öppna diskussionerna i gymnastikhallar och stadshus har lockat mycket folk. I skrivande stund har över 200 000 medborgare fyllt i de digitala frågeformulären. Men bland de Gula västarna – rörelsen vars ilska och missnöje debatten skulle fånga upp – har presidentens initiativ inte landat i god jord. De menar att det bara är ett manipulativt försök från presidenten att stilla protesterna. Proteströrelsen tycker inte att debatten är tillräckligt transparent och menar att allting bara kommer att återgå till det normala när den är över. En grupp från Gula västarna har lanserat en egen debatt som de kallar ”den riktiga debatten” där man inte behöver hålla sig inom de ramar som Emmanuel Macron satt upp. I ett öppet brev till presidenten skriver Eric Drouet, en av rörelsens frontfigurer, att han struntar i presidentens stora debatt. ”Kanske är det dags att lyssna på oss och verkligen överväga kraven från ditt folk? Du har fortfarande makten att se till att situationen inte förvärras, men om du sitter kvar på din position så kommer folket att ta tillbaka sin makt” skriver han.

”Ingen riktig debatt”

En av de fransmän som är kritisk till presidentens debatt är språkläraren Céline Puggioni från Aix-en-Provence i sydöstra Frankrike. Hon tycker att det är fel att kalla det för debatt, eftersom presidenten har valt frågorna och områdena som diskussionerna kretsar kring.

– Jag har läst frågorna på sajten och kommer absolut svara på dem. Men jag kommer skriva att jag vill ändra grundlagen och lägga till möjligheten till RIC, alltså folkomröstningar på folkets initiativ. Det är en viktig demokratifråga, säger hon.

Men pensionären Claudine Brissonnet från samma stad håller inte med. Hon har deltagit i en av de fysiska debatterna som arrangerats i regionen och tycker att det var god stämning. Enligt henne var folk nöjda över att få komma med åsikter om hur landet borde styras. Däremot är hon inte säker på att debatterna kommer leda till någon stor samhällsomvälvning.

– Det beror på vilken förändring man räknar med. Debatten kommer inte att revolutionera Frankrike, men vi får se vad som händer. Det beror på vad som kommer fram under debatterna, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Gula västarnas protester i Frankrike

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Det stora nationella debatten

”Le grand débat national” lanserades av president Emmanuel Macron i mitten av januari.

För att delta kan man antingen besöka någon av de fysiska debatterna som ordnas runtom i landet eller skicka in sina åsikter via ett frågeformulär på en särskild hemsida.

Bara franska medborgare kan skicka in synpunkter digitalt. Förra veckan hade över 230 000 fransmän svarat på frågeformulären.

Debatten och frågeformulären är indelade i fyra områden: demokrati, skatter och ekonomi, samhällets organisering och omställningen till ett hållbart samhälle.

På fredag är sista dagen att komma med synpunkter.