Utrikes.

2017-12-30 10:15
MOTA (som står för ”Medicine of the Angels”), är ett cannabisapotek vid Sunset Junction i Los Angeles-området Silver Lake. Bild: Erik Augustin Palm
MOTA (som står för ”Medicine of the Angels”), är ett cannabisapotek vid Sunset Junction i Los Angeles-området Silver Lake.

Grönt ljus för gräs i Kalifornien

Den 1 januari börjar laglig försäljning av cannabis för ”rekreationsbruk” i Kalifornien, den delstat som först tillät medicinsk cannabis, 1996 – och som sedan 70-talet har lett den amerikanska legaliseringsrörelsen. Men trots att man är i mål, är glädjen inte utan förbehåll.

Det är söndag eftermiddag i Los Angeles-området Silver Lake och drygt två veckor kvar till nyårsafton, som väntas bli ett exceptionellt marijuanarökigt firande i det sedan länge cannabisvänliga Kalifornien – där laglig försäljning av cannabis för ”rekreationsbruk” träder i kraft vid årsskiftet.

Delstaten var först i USA att legalisera medicinsk cannabis, 1996, och har sedan tidigt 70-tal varit ledande på nationell nivå i kampen för totallegalisering – även om ett antal andra delstater sedan har hunnit före.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men Kalifornien är den del av USA där cannabis har starkast kulturell förankring – synligt i allt från hippiearvet till dagens Hollywoodfilm, liksom i toleransen i stadsrummet.

Därför är det inte förvånande att redan denna söndag känna den karaktäristiska lukten från uteserveringen på Silver Lake-vattenhålet Bar Stella – fast det inte är officiellt tillåtet, och inte heller kommer vara det där efter nyår. I LA är det kutym på många barer att låta kunder röka cannabis på uteserveringar - och ibland inomhus, så länge det sker diskret.

Snårig juridik

Lika avslappnad inför cannabislagar är inte Luis Bobadilla, manager för cannabisapoteket Mota nett emot Bar Stella, på andra sidan av Sunset Junction. Liksom de flesta entreprenörer i Kaliforniens ”gröna guldrush”, har Luis Bobadilla ett nitiskt förhållningssätt till den juridiska utvecklingen för cannabis i delstaten.

Ett system som länge har varit snårigt, och väntas bli snårigare efter nyår, trots – eller kanske på grund av – att Kalifornien har upprättat Byrån för Cannabiskontroll, som utfärdar försäljningstillstånd. Ett sådant har inte Bobadilla skaffat ännu.

– Nej, som det ser ut nu kommer Mota tills vidare att enbart vara en medicinsk affär. Försäljning av rekreationscannabis är ett tvådelat regelmässigt ramverk som existerar på delstatsnivå, och på county-nivå. Och tyvärr har man i LA County varit lite efter i schemat.

Många hinder återstår

Det är ingen överdrift. I skrivande stund är det bara 86 av 88 städer i Los Angeles County som har godkänt försäljning av rekreationscannabis inför nyår – West Hollywood, och Los Angeles stad – där Mota ligger. Men efter stadstillståndet, har försäljare fler restriktioner, i synnerhet i bostadstäta områden.

Och även bortsett från detta eventuella hinder, är Luis Bobadilla skeptisk - och menar att cannabismeckat Kalifornien ödmjukt bör ta lärdom av andra delstater som har totallegaliserat.

– I Oregon och Washington har laglig rekreationsmarijuana fått höga priser, och tvingats tävla med priserna på svarta marknaden. Vi bör vidta åtgärder för att undvika att det sker här, säger han.

Som helhet är dock Luis Bobadilla positiv till den annalkande milstolpen. Och lite stolt.

– Det var här det började, med medicinsk cannabis. Nu är det bara en tidsfråga innan rekreationsförsäljning kommer att införas överallt USA. Vi är över tröskeln. Mer än hälften av alla delstater har någon form av laglig cannabis, och Kalifornien påskyndar nu utvecklingen.

Blandade känslor

Flera andra kaliforniska storstäder - San Francisco, San Diego, Oakland och San Jose bland dem - har drivit igenom säljtillstånd, men hittills enbart 29 procent av delstatens samtliga orter.

Även om den siffran väntas växa snabbt under 2018, är den inget som i nuläget förvånar Amanda Reiman. Hon är en frontfigur i Kaliforniens cannabisvärld – doktor i sociologi vid Berkeley University, f.d. policychef vid Drug Policy Alliance, och numera sekreterare vid International Cannabis Farmers Association.

Hon är också chef för cannabismärket Flow Kana. Liksom Luis Bobadilla har Reiman blandade känslor inför det skifte som Kalifornien nu står inför.

– Min största oro gäller hur regleringen av cannabis påverkas av fördomar. På grund av den federala regeringens behandling av cannabis sänds ett budskap om att det är farligt. Därför drabbas laglig rekreationscannabis, även i Kalifornien, av mer rigorös kontroll, högre skatter och striktare villkor än andra skadligare produkter. I förlängningen är jag rädd för att det kommer resultera i ett system som gynnar storföretag, och gör det svårt för mindre aktörer.

Amanda Reiman väntar sig även problem för en del av industrin som hon själv företräder.

– Med medicinskt laglig cannabis har vi i över 20 år haft en kvasi-reglerad modell, som mest har fokuserad på cannabisapoteken. Cannabisbönder har vant sig med att inte behöva vara transparenta och meddela regeringen om sin verksamhet. Nu kräver vi att de ska det.

Parallellt med sin oro är Amanda Reiman hoppfull inför mycket som totallegaliseringen medför - inte minst möjligheten för de som har dömts för cannabisinnehav att få en ny chans.

– Nästan 5000 personer har ansökt om att få sina brottsregister omvärderade och de kommer förhoppningsvis inte längre bära bördan av ett narkotikabrott.

Befarar en backlash

Trumpregimens cannabiskritiska hållning justitieminister Jeff Sessions i spetsen, oroar inte Luis Bobadilla. Dels för att Kalifornien än så länge lyder under ”Rohrabacher-Farr amendment” – som förbjuder justitiedepartement att lägga resurser på att blanda sig i delstaters cannabislagar. Och dels för att Bobadilla tills vidare inte har några planer på att sälja annat än medicinsk cannabis, som han tror sitter säkert. Amanda Reiman håller med.

– Jag har ingen aning om vad Trump kommer att göra, men ett av skälen till att Kalifornien nu kräver två separata tillstånd, är om han kommer att ge sig på rekreationsförsäljning. Då skulle medicinsk försäljning bestå, för att den har ett mycket starkare stöd hos både allmänhet och lagstiftare.

När jag för Luis Bobadilla och Amanda Reiman berättar om läget i Sverige – där HD nyligen fastslog att medicinsk odling är olagligt och där en ryggmärgsskadad patient som gjort detsamma har dömts för det; där Läkemedelsverket utreder om det anti-inflammatoriska, icke-rusbringande cannabisämnet CBD ska förbjudas; och där rättsväsendets kritiska hållning tycks orubblig, trots en vidgad debatt och ett allt mer cannabisvänligt Europa – förvånas båda två (”Sverige, verkligen?”), och säger sedan samma sak, som Reiman utvecklar.

– Se på vetenskapen! Den visar att cannabis är giftfritt, har låg beroenderisk och ingen risk för dödlig överdos. I USA har opiatrelaterad dödlighet och alkoholproblem minskat i delstater där cannabis är lagligt, samtidigt som statistisk visar att ungas användning inte har ökat utan tvärtom att cannabis har blivit svårare för dem att hitta. Slutligen är det en felaktig uppfattning att förbud är kontroll. Men genom reglering går det att kontrollera alla aspekter av cannabis.

Cannabis i USA och Kalifornien

29 delstater och District of Columbia har idag någon form av laglig cannabisförsäljning.

Kalifornien var den första delstaten i USA att tillåta medicinsk cannabis, 1996. I november 2016 röstade Kaliforniens väljare igenom legalisering av cannabis för rekreationsbruk – där odling och användande för eget bruk blev tillåtet först. Från den 1:a januari 2018 kommer det även vara tillåtet i Kalifornien att sälja cannabis för rekreationsbruk.

Även efter 1:a januari kommer tumregeln i Kalifornien vara att man inte kan röka cannabis där man inte kan röka en cigarett – alltså inte inomhus på jobbet, eller på barer och restauranger (ingenstans där alkohol  säljs - officiellt sett). Inte heller kommer det att vara tillåtet att röka i bilen, eller att där ha en öppen cannabisbehållare.

Utöver Kalifornien har sju andra delstater legaliserat cannabis för rekreationsbruk; Alaska, Colorado, Maine, Massachusetts, Oregon, Washington och Nevada. District of Columbia har legaliserat cannabis för personligt bruk, men inte försäljning.

Marijuana är fortfarande olagligt på federal nivå i USA, och justitieminister Jeff Sessions meddelade så sent som i november snara planer på en hårdare federal hållning mot drogen. Men än så länge lyder varje delstat under ”Rohrabacher-Farr amendment” – som förbjuder justitiedepartement att lägga resurser på att blanda sig i delstaternas respektive cannabislagar.