Hoppa till innehållet

Bildreportage

God ockuperad jul

Från vänster till höger: Giulia, Giovanni, Maurizio, Adil och Barbara. I det ockuperade höghuset La Cigna hittade de gemenskap, kamratskap och ett hem.
Från vänster till höger: Giulia, Giovanni, Maurizio, Adil och Barbara. I det ockuperade höghuset La Cigna hittade de gemenskap, kamratskap och ett hem. Bild: Foto: Giacomo Sini

ETC nyhetsmagasin.

Staden Livorno har kallats Italiens ”vräkningshuvudstad”, för där verkställs flest vräkningar per invånare i hela landet. För tre år sedan beslutade ett tjugotal hemlösa familjer att ockupera ett sedan länge övergivet höghus och förvandla det till bostäder. Denna jul slåss de med näbbar och klor för att försvara sitt hem.

Välkommen till La Cigna. Svanen. I denna 19-våningsbyggnad i den italienska staden Livorno, i Toscana, bor 110 personer. I korridorerna luktar det nylagat julbak och annan julmat, för inne i lägenheterna pågår förberedelser inför julhelgen, det bakas och pyntas både här och där. Vintern med sin sedvanliga kyla – i alla fall av italienska mått – har kommit till staden, men inomhus är det svårt att känna av den, för innan man vet ordet av har man bjudits på en varm kopp te. Stämningen är varm och en av kamratskap och gemenskap. I den här byggnaden samarbetar man och alla beslut som rör huset och dess underhåll tas kollektivt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs nyhetsmagasinet digitalt en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin till superpris.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser