Hoppa till innehållet

Gaza

Gaza på randen till svältkatastrof – bristen på mat värre än någonsin

Palestinier försöker få en del av den sinande maten från ett av soppköken i Khan Younis.

Palestinier försöker få en del av den sinande maten från ett av soppköken i Khan Younis.

Bild: Abdel Kareem Hana/AP/TT

Dagens ETC

Den katastrofala matsituationen i Gaza har nåt en ny nivå, varnar FN för. Sedan i början på mars har Israel blockerat all nödhjälp från att komma in.

För svenska Rasmy El Masri och hans släktingar blir det allt svårare att hitta mat och en säck mjöl kan kosta nästan 3 500 kronor.

– Det har nästan inte kommit in någon mat alls på två månader, säger han.

Kommentera

Minst 57 palestinier har dött av svält i Gaza. Läget förvärras hela tiden, den 2 mars införde Israel en total blockad av nödhjälp. Sedan dess har ingenting kunnat korsa gränsen in i Gaza. Majoriteten av de som dött av svält är barn och situationen förvärras dag för dag. Inte ens minsta konservburk har kunnat ta sig förbi blockaden. Just konservburkar har länge varit basföda för svenska Rasmy El Masri och hans släktingar.

Flera gånger har han upprepat för Dagens ETC att de bara ”äter burkar”. Men nu är också de snart slut, berättar Rasmy El Masri, som bor i ett tält tillsammans med drygt tio släktingar i al-Mawasi utanför Khan Yunis.

– Vad gäller mat så finns det ingenting. Det har nästan inte kommit in någon mat alls på två månader.

Egentligen finns det bara ”jättedyrt” mjöl kvar att köpa. En säck väger 25 kilo och kan kosta närmare 3 500 kronor. Deras säck med mjöl tog nyligen slut. De sista två kilona blandade de ut med pasta, som de blött upp i varmt vatten.

– Det funkar. Det räcker för idag, men imorgon vet vi inte, säger Rasmy El Masri.

Snart måste de köpa mer dyrt mjöl. 

Rasmy El Masri i ett tält i al-Mawasi, Gaza, april 2025. Bild: Privat

Svält som taktik

Många i Gaza är beroende av mat från något av de soppkök som drivs av olika hjälporganisationer. Men också dessa kök kämpar för att kunna fortsätta bistå med mat – eftersom inte heller de har kunnat ta emot några som helst leveranser på över två månader. Enligt Sami Matar från organisationen American Near East Refugee Aid (Anera) kan flera soppkök i Gaza, inklusive de två som Anera driver, tvingas stänga inom kort.

De har i flera veckor behövt anpassa vad de lagar. Förut kunde de ibland blanda i lite kött i maten, så människor får i sig protein. Men det var längesedan nu. 

– De kommande dagarna kommer bli kritiska. Vi har uppskattningsvis tillräckligt för två veckor till, kanske mindre, sa Sami Matar till BBC i helgen.

Ett team av experter från FN varnade under söndagen för att Israels blockad ytterligare ”fördjupar de civilas lidande”. Enligt FN försöker Israel tvinga fram ett nytt system för hur humanitär nödhjälp levereras, som gör det omöjligt för FN och deras partners att agera någorlunda oberoende från den israeliska militären. 

”Bagerier har stängt. Soppkök stänger. Lagren är tomma. Barn går hungriga”, skrev de i ett gemensamt uttalande

Den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem sa i ett pressmeddelande under måndagen att Israel medvetet använder svält som taktik i kriget. På en video som B'Tselem publicerar står desperata människor och viftar med kastruller som de hoppas ska fyllas på. 

Rasmy skickar en bild på en stekpanna full med ris. De har blandat riset med grönsaker från några av de sista konservburkarna. Bild: Privat (montage)

Saknar Sibyllas burgare

Förutom att svälten snabbt brer ut sig fortsätter Israels attacker från luften. Israel har helt skärmat av södra Gaza från övriga delar av den lilla landremsan. Många har liksom Rasmy El Masri tagit skydd i al-Mawasi, som är ett stort tältläger på stranden utanför Khan Yunis. Människor har i olika omgångar uppmanats ta sig dit för att söka skydd, här ska det vara säkert. 

I förra veckan attackerades tältet bredvid deras. Sedan dess har ljuden från kriget kommit närmare, berättar Rasmy El Masri.

– Ungefär 40 personer skadades och några dog. Det var flera tält som bombades. Jag gick därifrån efter ett tag, men folk stannade. De skrek. 

Någon dag senare skickar Rasmy en bild på en stekpanna full med ris. De har blandat riset med grönsaker från några av de sista konservburkarna. 

– Vi äter bara ris idag, kommenterar han i ett röstmeddelande. 

De har blandat ihop riset med grönsakerna och kokat det tillsammans. Rasmy El Masri saknar svensk snabbmat. 

– Jag saknar en kebabtallrik faktiskt. Eller en hamburgare, 200 gram. Helst från Sibylla.

Att Israel använder svält som vapen mot civilbefolkningen i Gaza har diskuterats sedan kort efter att kriget bröt ut.

Sedan dess har premiärminister Benjamin Netanyahu och tidigare försvarsminister Yoav Gallats efterlysts av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. De misstänks för brott mot mänskligheten, bland annat för att just ha använt svält som vapen. 

Och Internationella domstolen (ICJ), som också har sitt säte i Haag, utreder om Israel kan ha begått folkmord i enlighet med FN:s folkmordskonvention, efter att Sydafrika i januari 2024 lämnade in sin anmälan till domstolen. Enligt också denna anmälan är svält av civilbefolkningen en av Israels metoder.

I förra veckan hölls ett muntligt möte i ICJ, på begäran av FN:s generalförsamling i december, efter att Israel röstat igenom lagar som förbjuder FN-organet UNRWA. FN bad då om domstolens åsikt gällande Israels skyldighet att förse Gaza med nödhjälp. Domstolens svar kan dröja flera månader. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.