Norge.

2015-07-22 20:00
  • Idag är det fyra år sedan massakern på Utöya. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
    Idag är det fyra år sedan massakern på Utöya.
  • Ragnhild Kaski, generalsekreterare för Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF). Bild: Kristoffer Klunk
    Ragnhild Kaski, generalsekreterare för Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF).

Fyra år sedan Utøya – nu återvänder AUF till ön

Idag är det fyra år sedan Anders Behring Breivik genomförde terrorattentaten i Oslo och på Utøya. Dagens ETC pratar med Ragnhild Kaski, generalsekreterare för Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF), om årsdagen.

Hur kommer ni att högtidlighålla dagen? Och vilka tankar och känslor går igenom huvudet denna dag?

– Den här dagen är särskilt tung för oss, och det har varit mycket förberedelser inför idag. Dels kommer det att vara en nationell minnesmarkering i regeringskvarteret, i samband med öppningen av 22 juli-centret. Och på eftermiddagen har vi en ceremoni vid det nya minnesmärket på Utøya tillsammans med stödgruppen.

Från och med nästa år kommer det att vara färre ceremonier i samband med den 22 juli. Hur kommer det sig?

– Efter femårsmarkeringen nästa år kommer de officiella ceremonierna att bli mindre, det är något som de berörda har önskat sig. Men det kommer alltid att vara ceremonier ute på ön de här dagarna för de närmast berörda, som är välkomna hit på årsdagen.

I år återvänder AUF:s sommarläger till Utøya för första gången sedan tragedin. Hur känns det?

– Det känns jättebra, vägen dit har varit lång och det är stort för oss i AUF att ta det steget. Det har varit en självklarhet för oss hela tiden att det ska ske någon gång, och i augusti blir det verklighet. För många är det nog ett sätt att gå vidare.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter