Hoppa till innehållet

Utrikes

Från folkmord till ekonomisk framgång

Rwandas President Paul Kagame, i keps, deltar under ett valmöte på kullarna med utsikt över Kigali dagarna före presidentvalet i augusti 2017. Paul Kagame har suttit vid makten sedan slutet av folkmordet 1994.
Rwandas President Paul Kagame, i keps, deltar under ett valmöte på kullarna med utsikt över Kigali dagarna före presidentvalet i augusti 2017. Paul Kagame har suttit vid makten sedan slutet av folkmordet 1994. Bild: Foto: Jerome Delay

ETC nyhetsmagasin

Plötsligt lägger svenskar upp semesterbilder från Rwanda i sociala medier. Ena dagen njuter de av cappuccino i världsklass på ett kafé i huvudstaden Kigali. Nästa dag ligger de vid poolen på en resort eller besöker bergsgorillorna i nationalparken Volcanoes. Hur gick detta till? Hur har en av Afrikas minsta och mest våldsutsatta stater lyckats gå från totalt sammanbrott vid folkmordet till ekonomisk framgång?

Rwanda är en av de snabbast växande ekonomierna i centrala Afrika med en BNP som ökade med åtta procent mellan 2001 och 2014. Den ekonomiska framgången brukar tillmätas president Paul Kagames ledarskap, samtidigt växer oron för hans allt mer auktoritära styre. Landet har kallats De tusen kullarnas land. Att orientera sig både ute på landsbygden och i Kigali är svårt, då vägarna slingrar sig mellan och över de mjuka kullarna. Runtom i staden är det ett myller av människor. Vid marknaden tätnar folkmassan. Där säljs solmogna avokado stora som meloner och tyger i starka färger och mönster. Överallt är gatorna sopade och rena. Klädda i skoluniform syns barn och ungdomar på väg till eller från skolan. Stora, dyra jeepar med ministrar eller biståndspersonal samsas på gatorna med taxibilar av enklare modeller och lätta motorcyklar där både förare och passagerare bär hjälm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser