Hälsa.

2019-08-13 07:00
Två vanliga cancermediciner, trametinib och rosiglitazon, kombinerades med lyckat resultat.  Bild: Shutterstock
Två vanliga cancermediciner, trametinib och rosiglitazon, kombinerades med lyckat resultat.
Puffetikett
Dagens ETC

Forskare har förvandlat cancerceller till fett

Hoppet stiger för framtidens cancerpatienter. Det är ett schweiziskt forskarlag som lyckats omvandla cancerceller till fettceller. Omvandlingen skedde hos möss, men forskarna är hoppfulla om att överföra försöket till människor.

Ett forskarlag vid Basels universitet i Schweiz har lyckats förvandla cancerceller till fettceller. Visserligen är det hos möss som förvandlingen ägt rum, men forskarna bakom försöken är hoppfulla om att inom en snar framtid kunna testa terapin på människor.

Det forskarna gjorde var att implantera en aggressiv form av mänsklig bröstcancer hos mössen för att sedan behandla mössen med två vanliga cancermediciner, trametinib och rosiglitazon.

När mössen behandlades med dessa två läkemedel samtidigt hindrades cancercellernas metastas, det vill säga vidare spridning i kroppen, och i stället förvandlades de till fettceller.

Naturlig process

Närmare bestämt verkade terapin genom att påverka en naturlig process kallad EMT, där vanliga celler förvandlas till stamceller som i sin tur kan förvandlas till en rad olika celltyper, däribland fettceller, via så kallad adipogenes.

Forskarna påpekar att inte alla cancerceller blev till fettceller, men att de som förvandlades tycktes kvarstå som fett och inte återgå till cancerstadiet.

– Bröstcancercellerna som genomgick en EMT förvandlades inte bara till fettceller, de slutade också växa helt, säger en av forskarna, Gerhard Christofori, biokemist vid Basels universitet, till Science Alert.

Det mest hoppingivande med försöken är enligt forskarna att terapin utförts med två läkemedel som redan är godkända av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA, vilket underlättar när det gäller att försöka överföra terapin från möss till människor.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter