Lördagen den 10 september, på Stationsplatsen i centrala Helsingfors, går 28-årige Jimi Joonas Karttunen förbi en demonstration arrangerad av nynazistiska Finska motståndsrörelsen, FMR. Han spottar mot dem. Därefter attackeras han av nazister, får en kraftig spark i bröstet, slår huvudet i gatan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
FMR lägger ut en video efter händelsen. Vid Jimi Joonas Karttunens huvud syns en blodfläck. Filmen tonar ut med texten ”Aktivoidu!”’ (Aktivera dig!), rapporterar Hufvudstadsbladet. På organisationens hemsida skrivs ett inlägg där någon skriver att ”en aktivist” måste ”ge en snabb disciplineringsåtgärd’”.
Sex dagar senare avlider Jimi Joonas Karttunen, av allt att döma på grund av skadorna efter misshandeln. Det beskrivs som den första gången på 67 år som Finland erfar ett politiskt motiverat dråp. En känd nazist, tidigare dömd för flera våldsbrott, häktas på sannolika skäl misstänkt för misshandel och grovt vållande till annans död.
Kopplingar till regeringen
Dödsfallet har väckt avsky hos många finnar, som menar att detta är kulmen på ett Finland där det är alltför nära mellan uttalade nationalsocialister och styrande politiker. Ett uppmärksammat exempel är att den häktade nazisten och andra i FMR förra året poserade tillsammans Olli Immonen, riksdagsledamot för Sannfinländarna, partiet som numera styr Finland tillsammans med de andra regeringspartierna Samlingspartiet och Centern.
– Olli Immonen är inte med i Finska motståndsrörelsen men han har ganska klara kopplingar till dem, säger Mikael Brunila, journalist och författare som följt högerextremismens framväxt i Finland det senaste decenniet.
Utöver att Olli Immonen själv la upp fotot på sig och FMR-medlemmarna på sin Facebook tar Mikael Brunila som exempel att han har haft fem Facebookvänner som är medlemmar i motståndsrörelsen och att han har uppmuntrat andra att delta på samma evenemang som FMR.
Olli Immonen är en del av Sannfinländarnas högerextrema falang Suomen Sisu som har drivit på Sannfinländarnas mer rasistiska politik i snart tio år. Dess mest kände företrädare, den av Anders Behring Breivik beundrade EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho, har formulerat Sannfinländarnas flyktingpolitik, en politik som i dag till stora delar genomförs av den finska regeringen.
Under samma tid som Sannfinländarna vuxit och drivits åt det högerextrema hållet har FMR etablerat sig över stora delar av Finland. Svenska motståndsrörelsen bildade sin finska dito 2008, men i dag står FMR på egna ben, berättar Mikael Brunila.
– De ordnar seminarier, har lokaler i alla Finlands stora städer och de skulle kunna samla upp till 50 personer på sina demonstrationer.
Mikael Brunila är medförfattare till boken Äärioikesto Suomessa, den första systematiska granskningen av 2000-talets högerextrema rörelser i Finland. I början av 2013 var han på stadsbiblioteket i Jyväskylä för att hålla ett föredrag om boken när nazister försökte tränga sig in. Det slutade med att nazisterna knivhögg en person.
Attacken väckte starka reaktioner, presidenten, statsministern och flera andra ministrar talade om ett angrepp mot demokratin och yttrandefriheten. Tidningen Hufvudstadsbladet skrev i en ledare förra veckan att regeringens reaktioner varit ”betydligt lamare” efter dödsmisshandeln häromveckan: ”ice ordföranden i Sannfinländarnas riksdagsgrupp Ritva Elomaa sa till Helsingin Sanomat att det går så här när det sjuder i människors sinnen och diskussionen om invandrarpolitiken hyssjas ned. Att en ledande politiker i ett regeringsparti försöker urskulda dödligt våld i samband med en politisk demonstration är uppseendeväckande, och borde i regeringen leda till en diskussion om demokratins grundläggande värderingar.”
Samma kväll som ledaren skrevs, i måndags förra veckan, uttryckte statsminister Juha Sipilä (Centern) sitt motstånd mot dråpet men i samma andetag tog han upp ett annat dråp nyligen som två asylsökande anklagas för i samband med ett rån.
Att nästan tvångsmässigt ”balansera” med en påstådd ”andra sidan” kallar Mikael Brunila för ”centerextremism”. Att jämföra asylsökande med nazister blir resultatet när mittpunkten i debatten har förflyttats så långt högerut. Samtidigt tillägger Mikael Brunila att journalister och medier under de senaste åren äntligen fått upp ögonen för den växande nazismen. Därför blir mediernas kritik av regeringen tydligare nu.
Ökande polarisering
Med anledning av Jimi Joonas Karttunen död hölls i lördags en stor manifestation mot det nazistiska våldet. Men ute i landet är motståndet fortsatt blekt, enligt Mikael Brunila. Istället utmärks trenden av att högerextrema webbplatser får allt fler läsare, och ses som alltmer tillförlitliga av många finnar. Flera av de högerextrema sajterna publicerar texter som står nära eller rentav är skrivna av FMR. Efter Jimi Joonas Karttunens död har dessa ”medier” grävt i Jimi Joonas Kartunnens förflutna och påståenden sprids nu vitt och brett om att han som tidigare missbrukare på något sätt har sig själv att skylla för sin död.