Hoppa till innehållet

Reportage

Feministvåg i Latinamerika

I år förväntas 8 mars slå nya rekord i Latinamerika vad gäller deltagandet i demonstrationerna och i den internationella kvinnostrejk som utlysts för tredje året i rad.
I år förväntas 8 mars slå nya rekord i Latinamerika vad gäller deltagandet i demonstrationerna och i den internationella kvinnostrejk som utlysts för tredje året i rad. Bild: Bild: Tomas F. Cuesta/AP/TT

ETC nyhetsmagasin

Ett spöke går genom Latinamerika – feminismens spöke. På fyra år har unga kvinnor revolutionerat det politiska och sociala landskapet i regionen. Ett par särdeles brutala mord på unga tjejer blev gnistan som tände det som förvandlats till en massiv gräsrotsrörelse med antikapitalistiska influenser.

”Fyra galna katter” är ett uttryck som på spanska betyder ”bara några enstaka personer”. Med de orden beskriver många feminister i Sydamerika tillströmningen till 8 mars-firandena i storstäder som Buenos Aires eller Montevideo, fram till för bara en handfull år sen. En av dem är Vanina Escales. När hon flyttade från San Juan-provinsen vid foten av Anderna till den sjudande argentinska huvudstaden frågade hon förväntansfullt en feministisk vän vad de kunde göra på Internationella kvinnodagen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln