Utrikes.

2020-02-12 14:30
Bild: Fredrik Persson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Federley (C) röstade för fossilgasprojekt i EU

”Det viktigaste som klimatet behöver är riktiga vinster och inte symbolpolitik.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jytte Guteland (S) misslyckades med att övertyga majoriteten av sina kollegor i den socialdemokratiska gruppen att rösta mot den lista av energiinfrastrukturprojekt som EU-kommissionen har lagt fram.

Istället är det nu möjligt för över 30 fossilgasprojekt att få EU-finansiering. Det kan handla om så mycket som 250 miljarder kronor i stöd, enligt klimatorganisationer. 

De svenska EU-parlamentarikerna som röstade för att stoppa detta var Malin Björk (V), Jytte Guteland (S), Evin Incir (S) samt miljöpartisterna Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Alice Bah Kuhnke.

”Fick igenom våra krav”

De övriga svenska S-ledamoterna Erik Bergkvist, Johan Danielsson och Heléne Fritzon avstod från att rösta medan de klimatprofilerade svenskarna i den liberala gruppen, Fredrick Federley (C) och Karin Karlsbro (L), gjorde som de absolut flesta i sin partigrupp: röstade för kommissionens förslag.

– Det viktigaste som klimatet behöver är riktiga vinster och inte symbolpolitik, motiverar Federley sin röst.

– Det är helt fel att det här är ett beslut om EU-finansiering av fossila gasprojekt. Vi fick igenom vårt krav till EU-kommission där de tydligt lovar att enbart projekt som bidrar till att nå våra klimatmål kan bli föremål för finansiering av EU-medel. Att detta beslut innebär att skattepengar går till fossila gasprojekt är alltså felaktigt.

Miljögrupp: Det håller inte

Men Fredrick Federley och den liberala gruppens argument håller inte. Det menar Frida Kieninger på Food & Water Europe, en av över 80 organisationer som drev kampanjen för att EU-parlamentet skulle rösta nej till fossilgasprojekten.

– Vad kommissionen har sagt betyder allt, eller precis ingenting. Det är upp till kommissionen att avgöra framöver. Fossil gas är på intet sätt uteslutet.

Allt beror på vad som anses ligga i linje med EU:s ”gröna giv”. EU-kommissionen har tidigare uttryckt stöd för fossilgasprojekten med argument som att terminalerna och ledningarna även kan användas till biogas. Det är just dessa argument som klimatorganisationer inte köper.

– Men även om kommissionen skulle minska eller ta bort den finansiering som de har kontroll över så har fossilgasprojekten nu, tack vare listan som EU-parlamentet röstade igenom, fått tillgång till regellättnader, uppsnabbade processer, större möjligheter till extern finansiering och – inte minst – stora lån från Europeiska centralbanken, säger Frida Kieninger.

– Vi är väldigt besvikna på den liberala gruppen.

Guteland: Blir svårare nu

Även Jytte Guteland kommer nu att arbeta för att få kommissionen att ändra sin inställning till fossilgasprojekten. Icke desto mindre menar hon att den bästa möjligheten som parlamentet hade att stoppa ny fossil infrastruktur som kan överleva i 40 år nu har gått förlorad.

– Om man inte tar det här öppna fönstret som vi har just nu för att ställa om investeringarna i EU, då kommer det att bli betydligt svårare för parlamentet att ha någon roll i det här senare, sa Guteland till Dagens ETC inför omröstningen.