Utrikes.

2017-12-07 15:08
I den grekiska huvudstaden Aten demonstrerade människor under helgen mot EU:s migrations- och flykting­politik. Bild: Yorgos Karahalis/AP
I den grekiska huvudstaden Aten demonstrerade människor under helgen mot EU:s migrations- och flykting­politik.

”EU stoppar människor från att lämna helvetet”

Migranter vill fly från tortyr, slavhandel och sexuellt våld i Libyen. Men EU stoppar dem. Nu måste Sverige och EU agera i stället för att skjuta över ansvaret på andra länder, hävdar EU-parlamentarikern Malin Björk (V).

”Vi når snart ett vägskäl då vi måste agera.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

EU:s migrations- och flykting­politik har hamnat under lupp efter amerikanska CNN:s skakande rapporter om att slav­handel förekommer i Libyen. Dagens ETC har tidigare berättat om hur migranter, främst från afrikanska länder söder om Sahara, säljs som slavar på auktion för några tusenlappar.

Skulden för detta ligger delvis på EU som har tecknat avtal med Libyen om att stoppa flyktingströmmen till Europa.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Situationen i Libyen är ett politiskt haveri där EU är en av de medansvariga aktörerna. Oförmågan att komma överens om hur man ska fördela flyktingarna på ett värdigt sätt har lett till att allt krut lagts på hur man ska stoppa människor från att ta sig till EU, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V).

– Folk vill fly från Libyen, från tortyr, slavhandel och sexuellt våld – men EU deltar i att stoppa människor från att lämna det här helvetet.

Debatt i EU-parlamentet

Nästa vecka samlas EU-parlamentet för att debattera frågan och eventuellt anta en resolution om Libyen. Än är det okänt vad den kan komma att innehålla.

Men enligt Malin Björk blir de kritiska rösterna i EU-parlamenten mot den förda politiken allt fler, både bland vänstern, gröna och liberaler. Det finns en oro för vad som händer när EU:s yttre gränser i praktiken förflyttas till andra länder – så som har skett först genom avtal med Turkiet och sedan Libyen.

– Det är problematiskt för hur ska vi få någon demokratiskt insyn vad som händer där? Jag upplever att parlamentet inte har rådfrågats tillräckligt när det gäller de är här överens­kommelserna, utan det har skett ­mellan rådet och de här länderna. Men vi har ett ansvar för att det blir mer demokratisk insyn och att de beslut som tas lever upp till de mänskliga rättigheterna, ­säger Malin Björk, som hoppas att EU-parlamentet ska få ett ökat inflytande i frågan.

Militär lösning

Efter rapporterna om slav­handel har Frankrikes president ­Emmanuel Macron utlovat krafttag mot människosmugglare i Libyen. Han har, efter samtal med en rad afrikanska länder, ­förespråkat att sätta in militär och polis för att evakuera migranter som sitter fast i de libyska lägren.

– Han vill väl vara en stor­stilad statsman. Men det kommer aldrig att vara en lösning på problemet att lyfta ut några tusen personer, när man har valt att kapsla in så många hundra tusen människor. Risken är att man använder migration för att växla upp den militära kapaciteten i många länder, säger Malin Björk.

President Macron har till och med föreslagit att flyktingar ska stoppas redan i Afrika och att hela EU:s asylprocess ska förläggas till olika center där.

– Det skulle innebära att EU anammar den australienska ­politiken med stängda läger bortom all kontroll, där om­fattande missförhållanden och övergrepp rapporterats, säger Malin Björk.

EU:s samarbete med Libyen

EU samarbetar med Libyen för att stoppa människosmugglingen över Medelhavet.

Libyen har fått 900 miljoner kronor av EU sedan april 2017, pengar som har använts bland annat till att stärka den libyska kustbevakningen.

Samarbetet har fått massiv­ kritik från människorätts­organisationer som Läkare utan gränser och Amnesty.

Sedan Muammar Gaddafi störtades 2011 har Libyen beskrivits som kaotiskt.