Utrikes.

2017-12-07 15:28
BILD: Ariel Schalit/TT

”Ett vansinnigt och historielöst beslut”

USA:s president Donald Trump erkände i onsdags Jerusalem som Israels huvudstad.

Beslutet går emot internationella överenskommelser och har redan fördömts av världen. Hamas uppmanar redan till en ny intifada, ett uppror.

– En provokation inte bara mot palestinierna utan mot hela världssamfundet, säger Anna Wester, ordförande för Palestinagrupperna.

– Det är dags att officiellt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Det var vid ett tal i Vita huset i Washington som USA:s president Donald Trump levererade orden som kan få den ständigt pyrande konflikten mellan Israel och Palestina att flamma upp i lågor. Trumps besked går helt emot den delningsplan för Palestina som FN antog 1947.

Väcker ilska

Reaktionerna från omvärlden har inte låtit vänta på sig. Förutom ilska från palestinska ledare – Palestinas chefsförhandlare Saeb Erekat sade direkt efter att ”Trump krossade just tvåstatslösningen” – har övriga arabvärlden och även ett flertal av USA:s allierade fördömt presidentens beslut.

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommenterade till exempel beskedet med att det inte var ”till hjälp i fråga om utsikterna för fred i regionen”.

Även från svenskt håll är reaktionerna starka.

– Trump och hans regim framstår alltmer som ett manifest hot mot fred, miljö och humanism i världen, säger Pierre Schori, före detta diplomat och S-politiker.

Hans farhåga är att ett amerikanskt erkännande av Jerusalem som huvudstad leder till att Israel förstärker sitt stigma som ockupationsmakt.

– Samtidigt kommer palestiniernas rättigheter tryckas ned än mer och deras livsvillkor förvärras. Och tvåstatslösningen kommer näst intill försvinna, lägger han till.

Även Per Gahrton, författare, debattör och före detta politiker, tog emot nyheterna med ilska.

– Jag blev lika förbannad som palestinierna. För det här innebär att köra över både folkrätten och alla fredsansträngningar, säger han.

– Om Jerusalem erkänns som huvudstad av USA betyder det att hela arabvärlden och den muslimska världen blir fullständigt rasande, det är de redan. USA kommer förlora väldigt mycket stöd, och det kommer bli svårt även för USA:s gamla allierade att fortsätta stödja dem.

”Israel flyttar gränsen”

Dessutom tror Per Gahrton att USA nu förlorar möjligheten att göra något positivt för fredsansträngningarna, vilket kommer att förlänga konflikten. En direkt följd av beslutet kan enligt honom också bli en mobilisering av det palestinska folket.

– De har länge varit ganska passiviserade av ockupationen, till demonstrationer och protester. Och det finns även israeler som är kritiska till det här. Alla inser att det här saboterar en möjlig fredslösning.

Inte heller Anna Wester, ordförande för Palestinagrupperna, skräder orden när hon ska kommentera Trumps utspel.

– Det är ett vansinnigt och historielöst beslut. Att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är en provokation inte bara mot palestinierna utan mot hela världssamfundet, säger hon.

Vad tror du kommer att hända närmast?

– Israel har ju för länge sedan tagit västra Jerusalem. De flyttar gränsen hela tiden. Med sin ockupationspolitik och sina bosättningar håller man på att ta över även östra delen. Det här erkännandet från USA är ju ett grönt ljus för att fortsätta den förda politiken, säger Anna Wester.

Relaterade artiklar