Hoppa till innehållet

Utrikes

Ett år efter George Floyds död: ”Traumatiserande år för svarta i USA”

Ett år har gått sedan George Floyd mördades av amerikansk polis. Dagens ETC har frågat några hur det gångna året varit och vad protesterna lett till.
Ett år har gått sedan George Floyd mördades av amerikansk polis. Dagens ETC har frågat några hur det gångna året varit och vad protesterna lett till. Bild: Bild: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Dagens ETC.

När George Floyd mördades spreds protesterna mot polisvåld och rasism över hela världen. Dagens ETC har talat med några av de som drivit kampen om vad som hänt det senaste året. – Allt är meningslöst om vi inte skapar konkreta förändringar i politiken och i lagen, säger Chivona Newsome, grundare för Black lives matter-rörelsen i New York.

Ett år har gått sedan George Floyd dödades på öppen gata, mitt på blanka dagen, av amerikansk polis. Polismannen Derek Chauvin som höll sitt knä mot George Floyds nacke i 9 minuter och 29 sekunder blev i april dömd på alla tre punkter som han stod åtalad inför, inklusive det allvarligaste brottet andra gradens mord. Han kan nu vänta sig ett fängelsestraff på 40 år.

Redan dagen efter mordet, den 26 maj 2020, tog sig människor ut på gatorna i Minneapolis för att protestera mot rasismen och övervåldet från polisen. Protesterna spred sig som en löpeld i landet och över världen.

Men vad har egentligen hänt sedan protesterna tog fart för ett år sedan?

Chivona Newsome är lokalpolitiker i New York och grundare av Black lives matter Greater NY:

– Det här året har vi sett ett tacksamt uppvaknande. När George Floyd mördades på film skakade det hela världen. Sedan kom en pandemi vilket till stor del också gjorde att vi har kunnat se den största civila rörelsen någonsin. För protesterna pågick inte bara i Minneapolis, utan i hela världen fanns budskap om solidaritet för svarta vilket också ledde till verklig förändring. Vår organisation tog dagen efter vi marscherade på gatorna för George Floyd fram 24 punkter för lagstiftningsändringar. Allt är meningslöst om vi inte skapar konkreta förändringar i politiken och i lagen. Fyra har gått igenom och två är på gång, vilket bland annat innebär att det ska bli lättare att lagföra poliser som begått brott. Jag vet att det är långt kvar, och allmänheten måste fortsätta hålla sig engagerade, men jag tycker att vi förtjänar applåder för det vi hittills har åstadkommit.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00