Utrikes.

2018-05-24 10:30
Bild: JKB

Estland tar täten för gratis kollektivtrafik

Fem år efter lanseringen i huvudstaden Tallinn inför Estland nu fri kollektivtrafik över hela landet.

Beslutet gör Estland till föregångare och världsledande inom utvecklingen av fri kollektivtrafik.

Från och med den första juli införs fri kollektivtrafik över hela Estland. Detta efter att en utvärdering av satsningen på fri kollektivtrafik i huvudstaden Tallinn visat att det var lyckat.

Det fria resandet med kollektivtrafiken för landets medborgare kommer att gälla 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, vilket gör satsningen världsunik.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Modellen i Tallinn, som tjänar som föregångare för den nationella satsningen på fri kollektiv­trafik i Estland, infördes 2013 efter en lokal folkomröstning.

Alan Alaküla, chef för Tallinns EU-kontor, säger till bloggen Pop Up City att folk runt om i Estland börjat kräva fri kollektivtrafik över hela landet efter att de sett det lyckade exemplet i Tallinn.

Och den fria kollektivtrafiken i Tallinn har gynnat såväl ekonomin som miljön menar han.

– Innan vi införde fri kollektivtrafik var innerstaden fullpackad med bilar. I dag har situationen blivit mycket bättre, delvis för att vi också har höjt parkeringsavgifterna, säger Alan Alaküla.    

Gynnar alla

Till synes tilltalar den fria kollektivtrafiken främst låg- och medelinkomsttagare, men satsningen har även gynnat högre inkomstgrupper, menar Alan Alaküla.

– Folk går ut oftare för att roa sig; till restauranger, barer och biografer. Något som innebär att det konsumeras mer lokala varor och tjänster, vilket gynnar lokala affärsverksamheter samt ekonomin, säger han.   

Sammantaget räknar politikerna med att satsningen kommer att bära sina kostnader – och mer.

– Det råder inget tvivel om att vi inte bara täcker kostnaderna utan även går plus, säger Alan Alaküla.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter