Utrikes.

2020-02-27 10:20
Polis skyddar Pridedemonstration i Plock, Polen i augusti 2019. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT
Polis skyddar Pridedemonstration i Plock, Polen i augusti 2019.
Puffetikett
Dagens ETC

En tredjedel av Polen ”hbtq-fritt”

Hatet mot homosexuella fortsätter att breda ut sig i Polen. Nu har närmare hundra kommuner – till ytan en tredjedel av hela landet – deklarerat sig som hbtq-fria.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Diskrimineringen av hbtq-personer fortsätter att breda ut sig i Polen. Dagens ETC har tidigare berättat att flera kommuner deklarerat sig som hbtq-fria zoner. I början av februari handlade det om ett 80-tal städer.

I dag är det närmare 100 kommuner, som till ytan utgör en tredjedel av landet, som har antagit resolutioner som diskriminerar hbtq-personer, rapporterar sajten Balkan Insight.

Aktivister har skapat en hemsida, Altas of hate, där områdena är markerade med rött för att sätta perspektiv på hur hur de hbtq-fria zonerna breder ut sig. På kartan lyser ett område i södra Polen, lika stort som Ungern, rött.

Hårdnad retorik

Det var i början av förra året som kommunerna började anta de hbtq-fientliga deklarationerna. Detta sedan den nyvalda borgmästaren i Warszawa, Rafal Trzaskowski, antog en hbtq-stadga till stöd för homosexuella och transsexuella personer. Trzaskowski tillhör det största oppositionspartiet Civic Coalition.

Men oppositionens drag för att stötta hbtq-personer ledde till att retoriken hårdnade från det styrande partiet Lag och Rättvisa. Partiet har fördömt "hbtq-ideologin" som en utländsk import som hotar den polska nationen och uråldriga kristna värderingar.

I en del städer har demonstrationsmarscher förbjudits och staden Lubin införde förra året ett pris som ska delas ut till tjänstemän som arbetar mot "hbtq-ideologin”. Krakows ärkebiskop har i ett uttalande uttryckt att hbtq-rörelsen är en ”regnbågsfärgad pest”.