Analys / Gunnar Wesslén.

2016-05-04 12:00
Donald Trump. Bild: Charles Rex Arbogast/AP
Donald Trump.

Donald Trump har krossat allt motstånd

Bernie Sanders är fortfarande med, medan Donald Trump tycks ha krossat allt motstånd inom det republikanska partiet. Efter primärvalresultatet i Indiana har Trumps främste utmanare Ted Cruz hoppat av.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Primärvalen i Indiana gav intressanta resultat, framför allt på den republikanska sidan. När Donald Trump tog hem över 50 procent av rösterna bestämde sig hans främste motståndare Ted Cruz att hoppa av tävlingen att bli republikanernas presidentkandidat.

Donald Trump har nu garanterat stöd av över 1 000 delegater på konventet, de flesta bedömare tror att han kommer upp till en absolut majoritet efter primärvalen i bland annat Kalifornien och New Jersey.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Men det som verkligen hände i Indiana är att både Bernie Sanders och Donald Trump vann sin respektive kamp, vilket i bägge fallen är ett svidande nederlag för partietablissemangen.

Överraskande seger för Sanders

Medan Trump nu är mer eller mindre klar att bli den nominerade presidenten för republikanerna tar kampen inom demokraterna en ny riktning. Få hade trott att Bernie Sanders skulle slå Hillary Clinton i Indiana.

Allt tyder på att Hillary Clinton kommer att vinna demokraternas nominering, men Bernie Sanders kommer allt närmre. Den stora striden kommer att stå om demokraternas så kallade superdelegater – de delegater ur partiet med viktiga positioner som kan utse en stor andel av delegaterna vid konventet. Sanders ifrågasätter nu detta och vill att superdelegaterna ska följa resultaten av primärvalen.

Få tror dock att det kommer att lyckas – detta är sättet för partiledningen att kunna styra nomineringen vid konventet.

Tvingar Clinton åt vänster

Men vad Bernie Sanders lyckats med är att förändra en valkampanj till en rörelse, oavsett vad som händer med primärvalen har Bernie Sanders tvingat Clinton att driva sin politik till vänster och inte till höger eller mitten. När Hillary Clinton i sina tal slår fast att ”mycket mer förenar mig med Bernie Sanders än vad som skiljer oss åt”, betyder det att hon måste flytta sig till vänster och ta upp vissa av hans krav.

Och det blir inte lätt, i sitt segertal i Indiana slog Bernie Sanders fast att USA måste förändra hela sin ekonomiska politik. Han pekade på att det var fullständigt oacceptabelt att mindre än en procent av USAs befolkning äger mer än 90 procent av befolkningen när det gäller de finansiella tillgångarna i landet. Dessutom lovade han 30 miljoner nya jobb, betalde med höjda minimilöner för att gradera upp infrastrukturen.

Men slutsatsen är att Sanders fortfarande är med, medan Trump nu står som ende kandidat för republikanerna.