Hoppa till innehållet

Foto

Den nya flyktingströmmen

Ett tåg med 2 600 flyktingar från Syrien och Afghanistan rullar in i den ungerska gränsstaden Hegyeshalom. Sedan väntar tre kilometers fotvandring över gränsen till Nickelsdorf i Österrike. Därefter buss till Wien.
Ett tåg med 2 600 flyktingar från Syrien och Afghanistan rullar in i den ungerska gränsstaden Hegyeshalom. Sedan väntar tre kilometers fotvandring över gränsen till Nickelsdorf i Österrike. Därefter buss till Wien. Bild: Bild: Donald Boström

Dagens ETC.

Tidigare var majoriteten av män. Nu syns allt fler kvinnor, äldre och barnfamiljer längs flyktingrutten. Journalisten Donald Boström har intervjuat och fotograferat flyktingar vid övergångarna i den serbiska gränsstaden Sîd och i ungerska Hegyeshalom vid gränsen till Österrike.

I den långa kön står en elegant äldre dam som tagit sig från Syrien och har överlevt färden i gummiflotten från Turkiet till Grekland som kostat tusen dollar. Hon berättar att hon lämnat sitt advokatkontor med anställda i Aleppo och flytt undan bomberna. Nu står hon omsvept av en värmande filt bland några tusen andra och håller i sin väska med de personliga tillhörigheter hon hann få med sig. En herre med vänlig blick dricker av det vatten som Röda Korset delat ut och berättar att han fått överge sin apotekskedja i Syrien som hans släkt byggt upp under generationer. Nu är allt borta. Men han är ändå lättad över att ha överlevt attackerna samtidigt som han sörjer de anhöriga som begravts i ruinerna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00