Vad händer...

Därför är demokratin på fallrepet i Centralamerika

Daniel Ortega och hans fru Rosario Murillo – som även är hans vicepresident. Human Rights Watch har varnat för att makthavare i Centralamerika som redan tidigare tummat på demokratiska spelregler, idag sneglar på Nicaragua för att gå ännu ett steg längre.
Daniel Ortega och hans fru Rosario Murillo – som även är hans vicepresident. Human Rights Watch har varnat för att makthavare i Centralamerika som redan tidigare tummat på demokratiska spelregler, idag sneglar på Nicaragua för att gå ännu ett steg längre. Bild: Foto: Alfredo Zuniga/TT

ETC nyhetsmagasin. Auktoritära tendenser växer sig återigen starkare i de centralamerikanska länder som präglats av krig och diktatur under 1900-talet. Nu uppmanar människorättsorganisationer till ökad uppmärksamhet, i syfte att försöka vända utvecklingen.

Redan innan vallokalerna hade öppnat i Nicaragua den 7 november stod det i princip klart vem som skulle vinna presidentvalet. Den redan regerande Daniel Ortega hade satt upp så många bromsklossar för oppositionen att ingen i realiteten kunde utmana honom i kampen om makten. Därmed kunde presidenten ro sin fjärde mandatperiod i hamn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser