Hoppa till innehållet

Panelen

Bör Sverige gå med i Nato?

Bild: Hidajet Delic/TT/AP

ETC nyhetsmagasin.

I veckans tidning belyser vi Nato. Efter Rysslands invasion av Ukraina omvärderas säkerhetspolitiska analyser. Allt tyder på att Finland kommer att ansöka medlemsskap i Nato. Den svenska regeringen snabbar på utredningen av frågan.

Nanna Castillo

Verksamhetsledare för Kulturparken i Uppsala, 47 år

Nanna Castillo

– I en sådan viktig fråga så bör vi ha en folkomröstning, även om jag tyvärr inser att det kommer att leda till att folket röstar för ett Nato-medlemskap. 

– Jag förstår att människor är rädda och vill ha en snabb försäkran om skydd men Sverige har inga naturtillgångar som världen inte klarar sig utan och ingen militär expertis som kan vara en tillgång, så rent krasst är vårt enda skydd att bistå med ”the voice of reason” snarare än att vara ännu en krigshetsare. Sverige har möjlighet att vara en förhandlare som med diplomatiska medel lugnar, skyddar och förändrar i kris- eller krigslägen.

Melinda Kandell

Städare och krönikör i Fastighets­­folket, 24 år

Melinda Kandell

– Krigsalliansen Nato borde vi hålla oss så långt ifrån som det bara är möjligt! Överallt i världen där de drar fram lämnar de efter sig misär. Se bara hur det blivit i Irak, Libyen och Afghanistan: kaos, slaveri och talibanvälde. Går vi med så inte bara stöttar vi, vi kan även tvingas att delta aktivt i sådant, ihop med länder som Ungern och Turkiet. 

– Vi kan behöva ha kärnvapen på vår egen mark, och vill det sig riktigt illa efter USA:s nästa val styrs alltsammans av Donald Trump.

Mattias Gardell

Religionsprofessor, 62 år

Mattias Gardell

– Svaret kan inte hetsas fram utan kräver allvarlig eftertanke. Skulle ett medlemskap innebära att vi dras med i de militära operationer som Nato med stor sannolikhet kommer att bedriva i Afrika, Asien och Latinamerika också i framtiden? Hur påverkas möjligheterna att bedriva en självständig utrikespolitik? Skulle vi bli en bricka i ett svåröverskådligt geopolitiskt spel som tjänar syften som inte är våra? 

– Får jag avgöra frågan själv skulle svaret bli nej, men beslutet bör fattas gemensamt, efter saklig diskussion.

Läs mer