Utrikes.

2017-12-19 20:25
Fler länder gör försök att inskränka kvinnors sexuella rättigheter och hälsa, bland annat Spanien. Bild: Alvaro Barrientos/AP
Fler länder gör försök att inskränka kvinnors sexuella rättigheter och hälsa, bland annat Spanien.

Backlash för rätt till abort inom EU

Europarådet varnar om en pågående backlash i tillgången till abort i flera EU-länder. En ny rapport visar på en oroande utveckling, allt fler försök görs för att via lagar inskränka aborträtten i flera europeiska länder.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De senaste åren har det gjorts försök att inskränka kvinnors rätt och tillgång till abort i flera EU-länder, något som nu bekymrar Europarådet. I en ny rapport slår de fast att det under de senaste åren har skett en backlash när det kommer till kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter inom EU. Det skriver Euobserver.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Enligt rapporten har förslag på nästintill totalförbud mot abort de senaste åren varit aktuella i Litauen, Slovakien, Spanien och Polen. I Polen, som redan har en av EU-ländernas striktaste abortlagar, gjordes år 2016 ett försök att helt förbjuda aborter, något som möttes av massiva demonstrationer och röstades ner. Utvecklingen kritiseras av Europarådet.

– Sexuella och reproduktiva rättigheter skyddar några av de viktigaste och mest intima aspekterna av våra liv. Att säkerställa dessa rättigheter för kvinnor är en viktig del av arbetet för att uppnå kvinnors rättigheter och jämställdhet, säger Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Nils Muižnieks.

Han menar att utvecklingen aktualiserar ett viktigt behov att adressera frågorna.

Fler försök att reducera

I majoriteten av EU:s medlemsländer är det lagligt att göra abort, men allt fler länder har de senaste åren försökt reducera aborträtten, menar rapporten.

Till exempel hade Spanien år 2014 på förslag att göra abort illegalt, förutom efter våldtäkt eller om kvinnans hälsa riskeras, vilket inte blev av. Och i Italien, som haft laglig abort sedan 1978, vägrar ungefär 70 procent av alla läkare att utföra abort enligt rapporten. Förutom Polen har Irland, Nordirland och Malta de strängaste abortlagarna. Den senaste förbjuder aborter i alla situationer.

– Jag är inte förvånad över utvecklingen, eftersom den märks tydligt i mitt arbete i EU-parlamentet, säger Anna Hedh, socialdemokratisk europaparlamentariker.

– Mycket handlar om att fler konservativa partier har fått mer makt i Europa vilket gör att kvinnors rättigheter ifrågasätts och går bakåt. Det gäller även de högerextrema krafterna som fått fäste i EU, det är alltid kvinnor och minoriteter som får stryka på foten.

Anna Hedh ser flera risker med den oroande utvecklingen, som hon varit arg över och kämpat mot, de senaste två åren.

– Risken är ju att vi går bakåt i utvecklingen, att kvinnorna tvingas tillbaka till hemmet. Att riskabla aborter ökar vilket leder till sjukdom och dödsfall i vissa fall. Jag har alltid hävdat att rätten till abort är en mänsklig rättighet, att man ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp. Det borde ingå i de medborgeliga fri- och rättig­heterna inom EU.

– Många länder ser upp till och lyssnar på Sverige när det gäller denna typ av frågor. Vi kan vara mycket tydligare i ministerrådet och sätta press på medlemsländer som går bakåt, och kommissionen, säger Anna Hedh.

Aborträtt i Europa

Det är rapporten ”Women’s Sexual And Reproductive Health And Rights In Europe” som fått Europarådet att varna om den farliga utvecklingen.

I Europa finns det åtta länder som har mycket restriktiva lagar mot abort. Det är Nordirland, Irland, Monaco, Andorra, Polen, Liechtenstein, San Marino och Malta.