Utrikes.

2016-07-20 09:30
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Bild: Virginia Mayo/AP
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Avtalet med Turkiet – allt mer ifrågasatt

Efter kuppförsöket i Turkiet förväntas president Recep Tayyip Erdoğans grepp om landet hårdna och människorättsexperter varnar för att förföljelsen av oliktänkande kommer att hårdna. Men Margot Wallström är tydlig med att EU trots detta behöver samarbeta med Turkiet när det gäller flyktingarna från Syrien.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i fredags får kraftiga efterverkningar för landet. Omfattande utrensningar inom militären, polisen och rättsväsendet har inletts, och president Recep Tayyip Erdoğan talar om ”metastaser” på samhällskroppen, som måste skäras bort. Erdoğan, som kallar kuppen ”en gåva från Gud”, har även börjat tala om att återinföra dödsstraffet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Knappt hade de upproriska generalerna lagt ner vapnen förrän gripandena startade, och det var inte bara tusentals meniga och officerare som fängslades. På måndagen hade även bortåt 3 000 domare frihetsberövats, och 8 000 polismän tagits ur tjänst. Enligt uppgifter från nyhetsbyrån AP på måndagen hade 9 000 statsanställda inom inrikesministeriet sparkats.

Regimen pekar ut Fethullah Gülen, ledare för den islamistiska rörelsen Hizmet, som ansvarig för militärkuppen, och det är hans anhängare man nu säger sig behöva rensa ut. Gülen själv har dock från sin exil i USA fördömt kuppförsöket.

”Mer auktoritär regim”

Även Amnesty International har fördömt militärens försök att gripa makten, men enligt Andrew Gardner, som arbetar med Turkietfrågor för organisationen och befinner sig på plats i Turkiet, är Amnesty trots att kuppförsöket slog ned mycket oroad för utvecklingen i landet.

– Ända sedan Geziupproret sommaren 2013 har vi sett en utveckling mot en allt mer auktoritär regim, säger han till Dagens ETC.

– Det har varit en häxjakt mot oliktänkande, oavsett om de faktiskt varit inblandade i några olagligheter. Det är ingenting som började nu i samband med kuppförsöket, men vi befarar att det kan komma att bli ännu värre nu.

Hur ser Amnesty på de senaste dagarnas massgripanden? Kan regimen ha haft en plan redo ifall militären skulle försöka sig på en kupp?

– Det verkar otroligt att man redan i dag skulle ha tillräckliga bevis för att gripa 6 000 personer. Det finns uppgifter om att det pågått utredningar mot bland annat militärer sedan tidigare, och att rykten om förestående gripanden kan ha fått dem att försöka genomföra kuppen.

– Det är logiskt att gripa militärer, eftersom det var de som försökte ta makten, men de misstänkta ska ha en rättvis rättegång. Vi ser inte minst i regimtrogen media bilder som tyder på att människor hålls under förnedrande former. Att återinföra dödsstraffet är totalt förkastligt och går emot Turkiets förbindelser att respektera mänskliga rättigheter. Dessutom går det emot alla rättsprinciper att utdöma dödsstraff för brott som begåtts innan det infördes.

Läs vidare på nästa sida: Turkietsamarbetet ifrågasatt