Utrikes.

2018-07-10 14:00
En man säljer klänningar i Mar del Plata, Argentina. De försäljare som har bakgrund i Senegal utsätts för trakasserier från polisen, hävdar flera människorättsorganisationer. Natacha Pisarenko AP/TT
En man säljer klänningar i Mar del Plata, Argentina. De försäljare som har bakgrund i Senegal utsätts för trakasserier från polisen, hävdar flera människorättsorganisationer.

Argentinska gatuförsäljare vittnar om rasistiskt övervåld

Sedan 1990-talet har allt fler invandrare från Senegal kommit till Argentina och många av dem livnär sig som gatuförsäljare. På senare tid vittnar dock många senegaleser om hur de utsatts för rasistiskt motiverat våld från poliser och bilderna på en svårt misshandlad gatuförsäljare har fått stor spridning i sociala medier.

Människoorganisationer hävdar att polisen sedan några månader tillbaka bedriver en kampanj mot de gatuförsäljare som har invandrat från Senegal. Flera försäljare vittnar om både verbala trakasserier och misshandel.

– Tidigare hade vi en bra relation med polisen, de kunde till och med hålla mina varor under uppsikt när jag var tvungen att gå på toaletten. Men på senare tid har situationen förändrats totalt, berättar 35-åriga Moussa Sow som kom till Argentina från hemlandet Senegal för elva år sedan.

– Nu tar de allt ifrån oss som är svarta, och de misshandlar oss ofta, medan de inte rör andra försäljare som står bredvid oss, säger han.

Moussa Sow är gift med en argentinska och tvingas numera resa runt i jättestaden Buenos Aires för att hitta platser där polisen inte riskerar att stoppa hans försäljning av smycken, solglasögon och klockor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Demonstration mot övervåld

Nyligen anordnades en demonstration mot övervåldet i centrala Buenos Aires med krav på att de svarta försäljarna ska få bedriva sina affärer i fred. Den enda senegalesen som deltog vid manifestationen var Moussa Sow – och enligt människorättsaktivisten Nengumbi Sukama berodde detta på att många var för rädda för att våga delta.

– Det är uppenbart att det under det senaste året har bedrivits en satsning som går ut på att förfölja afrikanska försäljare, under förevändningen att de bryter mot reglerna och bedriver försäljning på offentliga platser, säger Nengumbi Sukama, som själv kommer från Kongo-Kinshasa, men har bott i Argentina sedan 1995.

Frågan fick stor spridning nyligen efter att bilderna på den 30-årige senegalesen Serigne Dame Kame börjat spridas på sociala medier. På bilderna ligger han i en stor blodpöl, omgiven av poliser. Han fördes sedan till sjukhus där han fick genomgå en akut operation.

Händelsen inträffade i ett shoppingdistrikt i Buenos Aires och de poliser som var involverade vid incidenten hävdar att Serigne Dame Kame fick sina skador då han försökte fly från polisen och i samband med det föll in i ett skyltfönster.

Vittnen på platsen uppger i stället att polisen började misshandla mannen, och att en av poliserna drog fram en kniv och högg honom i armen, för att sedan gömma kniven i sin uniform.

Polisbrutaliteten mot senegalesiska gatuförsäljare kritiseras hårt av många aktivister i landet och i mitten av juni samlades demonstranter i centrala Buenos Aires för att protestera.   Daniel Gutman/IPS
Polisbrutaliteten mot senegalesiska gatuförsäljare kritiseras hårt av många aktivister i landet och i mitten av juni samlades demonstranter i centrala Buenos Aires för att protestera.

Verbala och fysiska trakasserier

Händelsen har fördömts av flera människorättsorganisationer, däribland den lokala organisationen Cels och Amnesty International. I ett uttalande skriver organisationerna att poliserna i Buenos Aires och den närliggande staden La Plata på senare tid har genomfört många ”våldsamma och omotiverade” tillslag mot i första hand senegalesiska gatuförsäljare, och också utsatt dem för olika former av trakasserier, samt för både verbalt och fysiskt våld.

Det finns inga officiella siffror över antalet afrikanska invandrare i Argentina, men en stor andel av dem kommer från Senegal och lever som papperslösa i landet.

Arfang Diedhiou, som är ordförande för Förbundet för senegaleser i Argentina, Arsa, säger att det uppskattningsvis bor fem tusen senegaleser i landet, och att antalet hela tiden växer.

Skärpta lagar

Polisens hårdare metoder mot afrikanska gatuförsäljare tycks hänga samman med att lagarna kring gatuförsäljning skärptes för ett par år sedan, efter påtryckningar från landets handelskammare. Samtliga rapporterade fall av polisvåld mot afrikaner har drabbat gatuförsäljare.

”Ingen människa är illegal”, står det på en av de banderoller som deltagarna vid en demonstration mot polisvåldet hade med sig i Buenos Aires.  Daniel Gutman ISP
”Ingen människa är illegal”, står det på en av de banderoller som deltagarna vid en demonstration mot polisvåldet hade med sig i Buenos Aires.

Vissa bedömare menar att en ny migrationslag som lades fram tidigare i år har skapat ett hårdare klimat, som även påverkat polisen i deras metoder. Den nya lagen syftar till att snabbare kunna deportera utlänningar som anklagas för att ha begått brott och gör det svårare att uppnå argentinskt medborgarskap. Lagen är för närvarande föremål för prövning i Argentinas högsta domstol.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Många lever som papperslösa

• Enligt Internationella organisationen för migration (IOM) är Argentina det sydamerikanska land som tar emot flest invandrare i proportion till landets befolkning på 44 miljoner invånare. 4,8 procent av invånarna  är födda utomlands.

• Det finns idag inga officiella siffror över antalet afrikanska invandrare i Argentina, men en stor andel av dem kommer från Senegal och lever som papperslösa i landet.

• De flesta senegaleser som kommer till Argentina är unga, ensamstående män som i framtiden hoppas kunna få dit sina familjer. Av de senegaleser som bor i huvudstaden Buenos Aires är 64 procent mellan 20 och 34 år, enligt IOM. Endast en procent är över 60 år.

• Argentina har sedan president Mauricio Macris högerregering kom till makten i december 2015 befunnit sig i en period av förändring med flera omfattande reformer, däribland hårdare migrationslagar.

• Flera oberoende organisationer och kommittéer för mänskliga rättigheter vittnar om att skyddet för mänskliga rättigheter brister på en rad punkter. Det rapporteras om fall av tortyr och våld mot frihetsberövade i landets fängelser och på polisstationer. Långa häktningstider är återkommande liksom problem polisövervåld.

Källa: IOM, FN