Drygt 108 miljoner. Så många människor befann sig i slutet av 2022 ofrivilligt på flykt från sina hem enligt en ny rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR. Det är en ökning med nästan 20 miljoner sedan året före.
– De här siffrorna visar att vissa människor är alldeles för snabba med att kasta sig in i konflikter och alldeles för långsamma med att leta efter lösningar. Konsekvensen är förödande, med ofrivillig omflyttning och ångest för var och en av de miljontals människor som med våld tvingats flytta från sina hem, säger FN:s flyktingkommissionär Filippo Grandi i ett pressmeddelande.
De flesta är internflyktingar
Av de totalt drygt 108 miljoner som är på ofrivillig flykt är omkring 35 miljoner sådana som flytt över en landsgräns. Lejonparten – 58 procent, eller 63 miljoner människor – klassificeras som internflyktingar i sitt eget land på grund av konflikter och våld.
Inte oväntat är kriget i Ukraina en stor faktor bakom de höga siffrorna. Antalet flyktingar därifrån ökade från 27 300 i slutet av 2021 till 5,7 miljoner i slutet av fjolåret. Enligt rapporten är det den mest dramatiska ökningen av en flyktingström sedan andra världskriget.
Antalet statslösa ökar också
UNHCR-rapporten uppmärksammar också att de länder som tar emot flest flyktingar i världen inte är de rika länderna, utan de fattiga och de som kan klassificeras som medelinkomstländer.
Ännu en siffra som lyfts i rapporten är 4,4 miljoner. Det vill säga antalet människor som antingen är statslösa eller där deras nationella tillhörighet är oklar.