Hoppa till innehållet

Dokument/utrikes

30 år sedan kriget på Balkan bröt ut

Kvinnor och barn evakueras från Srebrenica. 8 000 muslimer, huvudsakligen män och pojkar i åldrarna 13 till 78, mördades där  av bosnienserbiska styrkor.
Kvinnor och barn evakueras från Srebrenica. 8 000 muslimer, huvudsakligen män och pojkar i åldrarna 13 till 78, mördades där av bosnienserbiska styrkor. Bild: Bild: Michel Euler/AP

Dagens ETC.

Kriget i Bosnien ledde till blodiga strider mellan tidigare grannar och landsfränder, en utstuderad etnisk rensning samt förföljelse av minoriteter. I Srebrenicamassakern 1995, vilken räknas som det enskilt största folkmordet i Europa sedan andra världskriget, mördades drygt 8 000 muslimska bosnier av serbiska soldater under ledning av Ratko Mladic.

I år är det trettio år sedan Balkankrigen inleddes med att Kroatien utropade sig som självständigt från den federation av stater som utgjorde Jugoslavien. Det efter att det mångkulturella landet – där muslimer, katoliker och ortodoxa kristna levde sida vid sida – hade börjat falla samman på grund av nationalistiska tendenser ute i de sex federationer – åtta om man räknar in Kosovo och Vojvodina, som var självstyrande provinser i Serbien – som utgjorde landet. En utveckling som aktualiserats efter den socialistiska ledaren Josip Broz Titos död tio år tidigare.      

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser