Adriana, 66, brutalt nedbrottad av polis på Palestina-demonstration
”Då smäller det. Han går från noll till hundra. Jag förstår ingenting”, säger Adriana som blev brutalt fälld av en polis i samband med en Palestina-demonstration på Södermalm i Stockholm.
Bild:
Privat, Natalia Medina (montage)
Dagens ETC
Hon skulle bara gå ut och köpa glass till sina gäster. Och titta på Palestina-demonstrationen som passerade på gatan utanför.
Istället hamnade hon blodig på sjukhus efter ett våldsamt ingripande från polisen. Som körde henne långt utanför staden för att lämna henne.
Filmen på hur Adriana, 66, brutalt fälls av polisen och brottas ned på betongen har blivit viral. För Adriana är nu allt förändrat.
– Vem gav honom rätten att röra mig, säger hon om polisen, som hon nu har anmält för misshandel.
På köksbordet ligger bilderna som vårdcentralen har tagit för att dokumentera skadorna. Stora blåmärken som är flera centimeter breda. En sönderslagen och omplåstrad armbåge. Svullnader och blånader i ländryggen som fick ta emot den hårdaste smällen när polisen slog undan hennes ben och tog ner henne på trottoaren. Alla skador syns inte utanpå. Det återstår några undersökningar för att kontrollera att skelett och vävnader inte fått bestående men. Och så har vi de skadorna som inte kan dokumenteras på några röntgenplåtar. Det förlorade förtroendet för polisen och samhället.
– Den här polismannen begår ett onödigt, brutalt och oproportionerligt övergrepp på mig. Har han fått lära sig det på utbildningen? Har han blivit instruerad uppifrån att göra det? Hur många fler som han finns det, undrar 66-åriga Adriana.
Adriana skulle köpa glass men hamnade blodig på sjukhuset. Nu sitter hon i sitt kök, arg och ledsen.
Bild: Natalia Medina
Kvällen den 26 juli har Adriana gäster på besök i hemmet på Södermalm i Stockholm. De har ätit middag och sitter kvar vid bordet när de hör biltutor från gatan utanför och ser kortegen med Palestina-demonstranter. Adriana bestämmer sig för att gå ner och titta och samtidigt passa på att köpa glass till efterrätt.
– Min väninna från Italien som är på besök följer med och hon frågar mig om hon behöver ta med sig sitt id-kort. Nej, svarar jag, Sverige är ingen polisstat, säger Adriana.
”Jag bor här”
Det som händer sedan har fått henne att tvivla på det hon sa till sin väninna. Nere på gatan håller bilarna med demonstranter precis på att vända tillbaka upp på Götgatan och Adriana ställer sig på en refug i mitten av Ringvägen på Södermalm. Hon står där och tittar, med ena handen i fickan och med mobilen i den andra, när en polis kommer fram till henne.
– Han säger att det är förbjudet att stå där jag står. Jag säger emot och säger att det inte kan vara förbjudet. Jag säger att jag bor bara några meter bort och ser folk här varje dag.
Polisen försöker då ta tag i Adriana som svarar med att spontant värja sig genom backa och lyfta ena armen.
– Då smäller det. Han går från noll till hundra. Jag förstår ingenting, säger Adriana.
Ryggen pang ner i backen
Polisen för henne bryskt över till trottoaren och väl där slår han undan benen på henne så att hon faller med kraft rakt ner med ryggen i asfalten. Han vänder på henne, placerar knät mot hennes rygg och tillsammans med en kollega sätter han handfängsel på Adriana som nu blöder kraftigt från sin ena arm.
– Det var så overkligt. Det här kan inte hända på riktigt, minns jag att jag tänkte. Jag är en 66-årig dam. Polisen en ung man som är tre gånger så stor som jag, säger Adriana.
Du ska kunna demonstrera utan att utsättas för övergrepp, säger Adrina.
Bild: Natalia Medina
Hela förloppet finns filmat av andra demonstranter som reagerar på ingripandet. I filmen, som Dagens ETC har sett, kan man tydligt se hur Adriana lyfter från marken och sedan faller i princip raklång.
Ska dumpas en halvmil bort
Fyra poliser omringar Adriana som lyfts upp från gatan och placeras i en polisbil. Chockad och omtumlad ber hon poliserna att lossa lite på handfängslet eftersom det gör ont när armarna böjs bakåt. Hon ber om att få gå hem igen. Men ingen polis hörsammar henne.
Istället lämnar polisbilen platsen och kör mot Skogskyrkogården, en halvmil bort från hennes hem, där Adriana ska dumpas av. När de kommer dit blöder Adriana dock så kraftigt från armbågen att hon kräver att få bli skjutsad till sjukhuset. Poliserna kör henne till Södersjukhuset där hon lämnas ensam.
– Jag blir omplåstrad och skickas hem med budskapet att jag ska duscha, ta två alvedon och gå och lägga mig. När jag kräver att mina skador ska dokumenteras så att jag kan anmäla hela händelsen får jag svaret att de inte gör sådant på akuten.
Blåslagen och ilsken
Närmare två timmar efter att Adriana gick ut för att snabbt köpa den där glassen till sina gäster kommer hon hem igen. Blåslagen, chockad, ledsen och arg.
– När jag var ung och innan jag flyttade till Sverige demonstrerade jag mot militärdiktaturen i Uruguay. Där fick man räkna med att sådant här hände. Men här i Sverige? Jag var ju inte ens med i demonstrationen, stod bara och tittade, även om det inte ska göra någon skillnad. Du ska kunna demonstrera utan att bli utsatt för övergrepp på det här sättet, säger Adriana.
Hon har anmält polisen som fällde henne för misshandel, olaga frihetsberövande och grovt tjänstefel. Hon har varit på vårdcentralen för att få sina skador ordentligt dokumenterade. När vårdpersonalen såg filmen på ingripandet som de andra demonstranterna filmat blev de chockade.
– Sköterskan sa till mig att jag hade otrolig tur att jag klarade mig så pass bra som jag gjorde, att jag kommer att läka fysiskt, men att jag psykiskt och själsligt kommer att bära med mig det här varje gång jag ser en polis, säger Adriana.
– Om det är sådant här som poliserna får lära sig, då är staten ansvarig för vad han gjorde mot mig, fortsätter hon.
Tryggheten bortblåst
En vecka efter händelsen börjar blåmärkena skifta färg och märkena efter handbojorna har bleknat. Men för Adriana har upplevelsen skakat om hennes känsla av trygghet.
– Jag tänker att det ändå är tur att jag talar bra svenska, att jag har vänner som kan hjälpa mig. Men det känns inte längre som att Sverige är ett bra land. Är det här det Sverige vi vill ha?
Dagens ETC har sökt Polismyndigheten för en kommentar, men de har avböjt.
Läs mer om polisens insatser mot Palestinademonstrationer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.