
Tortilla – spansk potatisomelett
En favorit som är lika mättande och god, som enkel att göra.
Enligt sägnen uppfanns denna potatisomelett av en kastiliansk bonde som ville servera det finaste han hade när en kung på genomresa stannade vid hans gård. Den gyllengula saftiga potatisomeletten finns numera över hela Spanien och smakar som bäst när den är lite ljummen.
På en äkta bar serveras alltid hemlagad tortilla uppskuren i mindre portioner som tapas. Gott, mättande och billigt.
Många tvistar om tortilla ska innehålla lök eller inte men något givet svar finns inte.

4 portioner
- 6 ägg
- 4 stora potatisar (0,5 kg)
- eventuellt en halv gul lök, eller några färsklökar
- olivolja
- salt
Ur boken Spaniens sju kök av Thomas Gustafsson (Carlsson Bokförlag)
- Skala och skiva potatis i oregelbundna skivor och bitar.
- Skala och skär lök om det ska vara med. Färsk lök ger en mildare löksmak.
- Använd en mindre stekpanna med höga kanter. Häll i olja så att bottnen täcks och värm på låg värme. Lägg i potatisskivorna och stek sakta tills de är mjuka och lägg åt sidan.
- Stek löken på samma sätt.
- Rör samman ägg med lite salt i en stor bunke och häll i potatis och lök. Häll i lite mer olja i stekpannan och rör ner äggblandningen. Stek på hög värme en kort stund för att få yta och sänk sedan värmen.
- När omeletten har stelnat: Placera en tallrik över och vänd så att omeletten hamnar på tallriken. Häll i lite mer olivolja i pannan och låt omeletten glida tillbaka med den andra sidan nedåt. Stek inte för länge, när omeletten är klar ska den fortfarande vara lite krämig i mitten.