Hoppa till innehållet

Spenat- och zucciniplättar med yoghurt

En förrätt jag åt ihop med andra förrätter (meze) i Istanbul. Plättarna är väldigt goda både varma och kalla.

Ur boken: Azur

Joel Åhlin

Natur&Kultur

4–6 personer (som tillbehör)

  • 1 zucchini, grovriven
  • 1 tsk salt
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl standardmjölk
  • 1/2 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 50 g spenat, grovhackad
  • olivolja
  • Yoghurt med ajvar
  • 2 dl matyoghurt
  • 1–2 msk mild eller stark ajvar
  • turkiska chiliflakes (pul biber)
  • salt

Yoghurt med ajvar: Blanda yoghurt med ajvar och smaka av med salt. Strö över lite chiliflakes. Ställ in i kylen.

Salta den rivna zucchinin i en bunke, låt stå och dra 10 minuter, krama ur och häll av vatten som bildats. Blanda i mjölet i bunken och rör om, tillsätt ägg och mjölk. Ställ bunken åt sidan.

Stek löken i olivolja utan att den tar färg, tillsätt vitlök och spenat. Rör runt tills spenaten ”lägger sig” och blir tillagad. Låt svalna.

Blanda zucchiniblandningen med lök och spenatblandningen.

Grädda plättar av smeten i olivolja i en plättlagg eller stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg. Servera direkt med yoghurten eller ät dem kalla.

Recept Azur
Joel Åhlin. Bild: Niklas Nyman

Du kanske även gillar