Hoppa till innehållet

Rödbetskrans med sill och plommon

Det här är en lite tjusigare variant på en sillsallad som är mycket populär i Ukraina under vinterhalvåret. Om du har möjlighet att besöka en butik med östeuropeiska livsmedel rekommenderar vi att du köper sillfilléerna där. Annars kan du använda 5-minuterssill. Sötman i rätten kommer från torkade rökta päron som är svåra att få tag på i Sverige – katrinplommon är det närmaste man kan komma. Har du tillgång till en rök så kan du dock göra egna.

4 förrättsportioner

  • 2 rödbetor
  • 2 hela sillfiléer
  • 4–5 torkade rökta päron alternativt katrinplommon
  • några dillkvistar
  • 3 msk smetana
  • 1 msk majonnäs
  • salt
  • 1 liten nypa citronsyra
  • olivolja
  • nymalen svartpeppar

1. Sätt ugnen på 180 grader, över- och undervärme.

2. Lägg båda rödbetorna på en bit aluminiumfolie, vira in dem och ugnsbaka dem sedan i 1–1 1/5 timme. Låt svalna. Skala och skiva sedan tunt. Lägg upp skivorna som en krans på ett uppläggningsfat.

3. Tärna sillfiléerna och sprid ut dem ovanpå rödbetsskivorna.

4. Strimla päronen och finhacka dillen.

5. Blanda smetana och majonnäs, smaka av med salt och citronsyra och klicka eller spritsa ut över sillen.

6. Toppa med päron och dill. Avsluta med att ringla över lite olivolja och att ta några varv med svartpepparkvarnen.


Gör dina egna rökta päron

Dela 1 kilo små, fasta, gröna päron i halvor på längden. Lägg dem i en svamptork med snittsidan ner och torka på låg värme tills päronen skrynklat ihop sig och blivit lite sega och ”karamelliga”. Det kan ta upp till 18 timmar. Du kan även torka päronen i ugn på 50 grader.

Nu är det dags att röka päronen: om du har en kallrök – rök dem i 12–18 timmar på ett galler eller varmrök dem i en grill med lite blötlagda ek- eller fruktvedsflisor. Lägg i en lufttät burk. De håller i månader och smakar intensivt sött och rökigt. En helt unik smak, faktiskt! Du kan exempelvis använda dem i vegetariska grytor, men de passar också fantastiskt bra till anka, fläsk- och lammgrytor och mycket annat.


Ur boken CMAK Vårt ukrainska kök

Anja Allvin, Anastasia Lundqvist

Ordfront förlag

Recept rödbetskrans

Du kanske även gillar