
Honungsknäcke
Det tar sin tid att kavla ut och grädda kakorna (även om det här är en liten sats), men har man bara inte bråttom så är det väldigt rogivande.
Som med andra knäckebröd blir de godast om man kavlar ut dem riktigt tunt. Finast blir de kavlade med kruskavel, men det går bra med vanlig kavel också.
Förvara honungsknäcket i en burk med lock. Där håller det länge.

8 runda bröd
Deg
- 5 g (1 tsk) jäst
- 175 g (1¾ dl) kall mjölk
- 40 g (2 msk) honung
- 100 g (2 dl) dinkelmjöl fullkorn
- 100 g (1¾ dl) rågmjöl
- 50 g (¾ dl) vetemjöl
- 6 g (1 tsk) salt
Ur boken Bröd bröd bröd – recept, råd och genvägar av Martin Johansson (Bonnier Fakta)
- Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop – antingen för hand eller med degblandare. Täck med lock eller plastfolie och låt degen jäsa över natten eller över dagen, 8–10 timmar (eller 3 timmar med dubbla mängden jäst).
- Sätt ugnen på 200 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.
- Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord (använd dinkel- eller rågmjöl) och dela den i 8 bitar. Rulla varje bit till en bulle, platta till dem lite för hand och kavla sedan ut dem så tunt du kan, cirka 1 mm.
- Lägg rundlarna, två och två, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bröden i mitten av ugnen tills de har fått fin färg, 8–10 minuter. Håll koll mot slutet så att de inte blir brända. Låt svalna på galler.