
Hallonmazarintårta med vaniljfrosting
Enkel tårta i två lager, täckt med vaniljfrosting. Hela tårtan kläs in med färska hallon för en vacker och smakrik avslutning. Passar festliga tillfällen eller som lyxig dessert.

8–10 portioner
Mazarinbottnar (2 st)
- 150 g rumstempererat smör
- 2 dl strösocker
- 200 g mandelmassa, riven
- 3 ägg
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
Vaniljfrosting
- 200 g rumstempererat smör
- 4 dl florsocker
- 300 g färskost, t ex philadelphia
- 1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
- 2 msk pressad citronsaft
Topping
- 4–6 dl färska hallon eller mer för att täcka hela tårtan
Ur boken Marions bord – middagar för många av Marion Ringborg (Natur & Kultur)
Gör mazarinbottnarna
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Smörj och mjöla 2 springformar, cirka 20 cm i diameter, eller klä dem med bakplåtspapper.
- Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt mandelmassan och vispa ihop.
- Tillsätt äggen ett i taget, vispa mellan varje.
- Vänd ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
- Fördela smeten jämnt i formarna (ugnsplåt för rektangulär tårta eller annars springform) och baka mitt i ugnen cirka 20–25 minuter tills bottnarna är gyllene och genomgräddade. Låt svalna helt.
Gör vaniljfrostingen
- Vispa smör och florsocker tills det är ljust och fluffigt.
- Tillsätt färskost, vanilj och citronsaft och vispa tills krämen är slät.
Montera tårtan
- Lägg en botten på ett fat och bred ett lager frosting över. Om du vill kan du lägga på ett lager hallon.
- Lägg på den andra botten och täck hela tårtan med resterande frosting.
- Tryck fast hallon runt hela tårtan så att den blir helt klädd i bär.