Hoppa till innehållet

Hallonmazarintårta med vaniljfrosting

Enkel tårta i två lager, täckt med vaniljfrosting. Hela tårtan kläs in med färska hallon för en vacker och smakrik avslutning. Passar festliga tillfällen eller som lyxig dessert.



8–10 portioner

Mazarinbottnar (2 st)

  • 150 g rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker
  • 200 g mandelmassa, riven
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Vaniljfrosting

  • 200 g rumstempererat smör
  • 4 dl florsocker
  • 300 g färskost, t ex philadelphia
  • 1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
  • 2 msk pressad citronsaft

Topping

  • 4–6 dl färska hallon eller mer för att täcka hela tårtan

Ur boken Marions bord – middagar för många av Marion Ringborg (Natur & Kultur)

Gör mazarinbottnarna

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smörj och mjöla 2 springformar, cirka 20 cm i diameter, eller klä dem med bakplåtspapper.
  3. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt mandelmassan och vispa ihop.
  4. Tillsätt äggen ett i taget, vispa mellan varje.
  5. Vänd ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
  6. Fördela smeten jämnt i formarna (ugnsplåt för rektangulär tårta eller annars springform) och baka mitt i ugnen cirka 20–25 minuter tills bottnarna är gyllene och genomgräddade. Låt svalna helt.

Gör vaniljfrostingen

  1. Vispa smör och florsocker tills det är ljust och fluffigt. 
  2. Tillsätt färskost, vanilj och citronsaft och vispa tills krämen är slät.

Montera tårtan

  1. Lägg en botten på ett fat och bred ett lager frosting över. Om du vill kan du lägga på ett lager hallon. 
  2. Lägg på den andra botten och täck hela tårtan med resterande frosting.
  3. Tryck fast hallon runt hela tårtan så att den blir helt klädd i bär.

Du kanske även gillar