Hoppa till innehållet

Grillade medelhavsgrönsaker med vispad fetakräm

Grönsakerna kan varieras efter säsong eller vad du har hemma. Ta en sort eller gör en god blandning. För en matigare rätt kan du lägga till lite rostad potatis. Svarta linser, även kallade belugalinser, har en fin färg och gott tuggmotstånd – men även gröna linser går bra.

Ur boken 

Kraften i maten: recept som kan öka ditt skydd mot cancer

Anna Ottosson

Bonnier fakta

4 PORTIONER

  • 1 dl svarta eller gröna linser
  • 1 kg medelhavsgrönsaker i regnbågens färger (olika paprikor och zucchini, rödlök, tomater, aubergine ...)
  • 2 tsk torkad rosmarin eller 4 kvistar färsk
  • 1 tsk torkad timjan eller 2 kvistar färsk
  • salt och svartpeppar
  • 2 citroner
  • olivolja
  • 1 dl färska örter, hackade (basilika, persilja, oregano till exempel)
  • 1 dl urkärnade oliver


VISPAD FETAKRÄM

  • 1 hel vitlök
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 150 g fetaost
  • 1 msk olivolja
  • zest från de två citronerna

Sätt ugnen på 200 grader. Dela vitlöken på mitten, häll på lite olja och slå in i ett paket av bakplåtspapper. Baka i cirka 40 minuter (du kan lägga in paketet innan ugnen kommit upp i temperatur). Låt svalna.

Koka linserna al dente enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och låt linserna svalna.

Skär grönsakerna i mindre bitar och blanda med 2 matskedar olivolja, rosmarin och timjan. Salta och peppra.

Tvätta citronerna, riv skalet fint till zest och dela dem sedan. Grilla alla grönsaker och citronerna tills de är mjuka och har fått fin färg (alternativt ugnsbaka dem i cirka 30 minuter på 225 grader med grilleffekt).

Pressa saften ur 1 citron, blanda med 3 matskedar olja, linser och färska örter. Salta och peppra.

Mixa 1 deciliter yoghurt med citronzest, fetaost och de bakade vitlöksklyftorna i en blender till en slät kräm. Vänd ner resten av yoghurten. Salta, peppra och smaka av med 1 matsked olivolja.

Lägg fetakrämen på tallrikar. Toppa med grönsakerna, de marinerade linserna och oliver. Servera och njut.

Du kanske även gillar