
Fransk sellerisallad – med äpple och valnötter
Rotfrukter behöver inte ta tid. Riktigt tunna strimlor eller skivor kan faktiskt serveras bara hastigt marinerade i en god vinägrett.
Denna typ av sallad är riktigt god med exempelvis rostbiff eller rökt skinka.

4 portioner
- 700 g rotselleri, skalad
- 3 äpplen av en sötsyrlig sort, skalade och urkärnade
- 1 litet knippe kruspersilja
- 3 dl majonnäs
- 2 msk dijonsenap
- 2 dl valnötter, grovt hackade
- salt, nymald svartpeppar
Ur boken Kokbok för grå dagar av Mathias Dahlgren (Bonnier Fakta)
- Koka upp en stor gryta med saltat vatten (1 msk salt/liter vatten).
- Strimla rotsellerin.
- Förväll strimlorna i 1 minut och sila sedan av vattnet. Spola strimlorna kalla i durkslag under rinnande kallt vatten. Låt rinna av väl på en kökshandduk.
- Strimla äpplena och lägg strimlorna tillsammans med sellerin i en stor bunke.
- Skär persiljan fint. Vänd in majonnäs, senap, valnötter och persilja.
- Smaka av med salt och peppar och lägg upp på ett serveringsfat.