Hoppa till innehållet

Blomkålscurry

Det är en intressant paradox att den vegetariska maten är som störst bland de riktigt fattiga i typ Indien och bland de snuskigt rika i typ Los Angeles och London. Däremellan är intresset inte fullt lika utbrett.

Medelklassen i västvärlden sneglar nästan alltid på hur rikingarna gör, det vill säga de ekonomiskt oberoende, solbrända och redan utbrända 35-åringar som i jakten på balans i livet yogat för mycket, druckit för mycket kåljuice, ingefärsshots och smoothies på ekologiskt vetegräs samt ätit för mycket chiapudding, laktosfritt, glutenfritt och gojibär.

I den materiellt fattigaste delen av världen drömmer man om en skål mat. Nåt gott att äta som innehåller nåt, typ blomkålscurry. Världen är galen!

Allt enligt kocken Mathias Dahlgren, som här visar vägen till en enkel blomkålscurry.

 




4 portioner

  • 1 stort blomkålshuvud
  • 4 vitlöksklyftor, skalade
  • 4 msk madrascurry
  • 100 g smör
  • 3 dl cashewnötter, krossade
  • 5 dl turkisk yoghurt
  • salt, nymald svartpeppar

Topping

  • 2 salladslökar
  • ½ röd chili (spansk peppar)
  • 1 litet knippe koriander

Ur Kokbok för grå dagar – och en och annan stjärnklar natt av Mathias Dahlgren (Bonnier Fakta)

  1. Skär blomkålen i jämnstora buketter. Skiva vitlöken fint. 
  2. Bryn blomkål, vitlök och curry i smör i en vid gryta eller panna tills det är gyllenfärgat. 
  3. Tillsätt cashewnötterna och yoghurten och låt puttra tills kålen börjar bli mjuk och såsen simmig. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skiva salladslöken och chilin fint. Skär koriandern grovt.
  5. Strö salladslök, chili och koriander över anrättningen. 
  6. Servera gärna med nykokt basmatiris och en grönsallad.

Du kanske även gillar