Mötet.

2019-09-25 14:02
Bild: Lennart Weibull
Puffetikett
Dagens ETC

Ylva Bergqvist preppar – och gör vardagsmaten enklare

Det är inte alltid lätt att hitta ork och inspiration att göra vardagsmatlagningen lite ­roligare. Ylva Bergqvist lanserar ett eget koncept i kokboken ”Prepp” – att göra basen till fyra middagar på ett bräde.

”Om man lägger ett par timmar på att skapa grundplåten så har man mycket vunnet.”

Så här kan en söndagseftermiddag se ut för den som ”preppar”: rosta aubergine och kikärter, göra en tomatsås, koka gröna linser och mixa två kryddmixer (indisk respektive taco). Det hela går på under två timmar och när veckan sedan rullar igång är basen gjord för fyra middagar, bland annat paneer tikka masala och en italiensk auberginegratäng.

– Vår vegomat hemma har blivit mycket godare. Långkok blir så mycket smakrikare. Det har man inte tid med på en vardag, säger kocken och matstylisten Ylva Bergqvist.

Inspirationen kommer från restaurangkök, där en viktig del av arbetet är att ha ingredienserna klara för att snabbt kunna laga allt som finns på menyn. Samtidigt finns det massor av ”prepp” med långa anor – som att sylta, safta, lägga in, torka, mjölksyra.

Hur kommer det sig att allt är vegetariskt?

– Det är så lätt att laga kött som första val av ren vana, så jag bestämde mig för fyra år sedan för att laga mer grönt. Jag hade redan då en tydlig bild av vilken vegetarisk mat jag gillar: med mycket smak och textur, vilket kan vara svårt att få till i vardagen.

Ylva Bergqvist berättar att hon började laga rätter med ambitionen att det skulle bli så gott att man inte saknar köttet. Miljön är en stark drivkraft för henne, både i val av råvaror och i hur hon hanterar rester.

– Jag har som mål att inte slänga någon mat alls.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Dina recept för en vecka består ofta av samma baser men i olika kombinationer. Finns det inte en risk att allt smakar likadant?

– Jo, det kanske man kan tycka. Men man gör en grundsmak och sedan adderar man en ingrediens eller krydda som ger en annan smakvärld.

Samtidigt framhåller hon att många lever väldigt privilegierat, även när det gäller maten.

– I Sverige har vi fastnat i att vi måste äta olika rätter varje dag, men mat behöver kanske inte vara en unik smakupplevelse varenda gång. Folk lägger oerhört mycket energi, tid och pengar på att variera sig på det viset. Det här är ett sätt att försöka komma runt det.

Ygemanskt – eller varierat

S-ministern Anders Ygeman skapade för ett par år sedan rubriker när han berättade att hans familj kör samma rullande fyraveckorsmeny under en hel termin.

– Alla får ha sina sätt att lösa det. Man är inte alltid sugen på att kreera – utan vill veta att man har rätter familjen gillar, säger Ylva Bergqvist.

Hennes koncept kan också vara en hjälp i familjer där kökssysslorna ofta landar på en och samma person. Färdiga inköpslistor finns i boken och i och med att alla recept är nedskrivna har också alla läskunniga matlagare i familjen samma möjlighet att ta sig an veckans menyer.

– Det kan också vara en som preppar och en som lagar rätterna.

Om man inte vill gå helt in i Prepp-tänket, vad tycker du är en bra start?

– Det enklaste är att koka dubbel mängd ris och göra stekt ris en annan dag. Tomatsås, ratatouille, bönchili och linsbolognese är bra storkok som går att variera och som även funkar att frysa. Det är inte meningen att folk ska följa menyerna slaviskt – snarare ska de inspireras till smartare matlagning som minimerar svinnet, minskar energiåtgången och användandet av jordens resurser och gör vardagsmaten både godare och grönare.

Läs vidare på nästa sida: Preppa inför en vecka med Medelhavsmix

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Ylva Bergqvist

Ålder: 48.

Bor: I Carcavelos utanför Lissabon med man och två barn. ”Vi hamnade här eftersom min familj gillar äventyr.”

Gör: Matstylist för reklamjobb, skapar recept för tidningar. Har även undervisat i hemkunskap och utbildat restauranger i vegetarisk och vegansk matlagning.

Aktuell: Med vegetariska kokboken ”Prepp – vegorecept för en smartare vardag”.