ETC Sundsvall

Western sätter stämningen i barnklassikern

Anders Ortman, längst bak, gjorde regissören Dennis  Sandins musikaliska tankar till verklighet. Barnen från Frostmofjället fick musik med westernkänsla, inspelad av Nordiska Kammarorkestern.
Anders Ortman, längst bak, gjorde regissören Dennis Sandins musikaliska tankar till verklighet. Barnen från Frostmofjället fick musik med westernkänsla, inspelad av Nordiska Kammarorkestern. Bild: Bild: Mia Berg

ETC Sundsvall. När Barnen från Frostmofjället nu går upp som julföreställning på Teater Västernorrland bärs den fram av nykomponerad musik inspelad av Nordiska Kammarorkestern.

”Jag utgick från en vandringsberättelse och sedan blev det lite Macahan över det hela”, säger kompositören Anders Ortman.

De är en del av den svenska nationalsjälen, barnen och geten Gullspira som ger sig ut på flykt över Frostmofjället för att undgå att säljas på auktion till lägstbjudande när båda föräldrarna dött. Laura Fitinghofs bok var Sveriges första stora realistiska barnroman när den kom för 110 år sedan. Sedan dess har matinéfilmen från 1945 visats oändligt många gånger på tv. Kort sagt, historien har berättats förr. Men inte på det sättet som den berättas av Teater Västernorrland i år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Sundsvall!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser