Kultur & Nöje.

2020-05-14 16:50
  • ” Vi har fått ställa in alla våra föreställningar. Det har inte hänt på över 20 år, vilket känns otroligt trist”, säger Birgitta Linder på moment:teater.  Bild: Signe Liden
    ” Vi har fått ställa in alla våra föreställningar. Det har inte hänt på över 20 år, vilket känns otroligt trist”, säger Birgitta Linder på moment:teater.
  • Moment:teater ligger i Gubbängen i Stockholm.  Bild: Pär Fredin/TT
    Moment:teater ligger i Gubbängen i Stockholm. 
Puffetikett
Dagens ETC

Viruset drar ned ridån för teatrarna: ”Digitala lösningar kan inte ersätta allt”

Pandemins nedsläckning av kulturlivet fortsätter att slå hårt mot teatervärlden. I flera svenska städer har nu vårens föreställningar fått ställa in till följd av hårda publikrestriktioner. Nu söker teatrarna efter nya sätt att nå publiken, men de digitala lösningarna är inte allas vän.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På moment:teatern i Stockholmsförorten Gubbängen har applåderna tystnat. Samtliga av vårens föreställningar är inställda, men skådespelarnas är fortfarande på plats för att repa. I lokalen finns också producent­en Birgitta Linder som kämpar med näbbar och klor för att kunna öppna teatern till hösten igen. 

– Vi har fått ställa in alla våra föreställningar. Det har inte hänt på över 20 år, vilket känns otroligt trist. Vi har experimenterat med livestreaming vilket vi är stolta över, men digitala lösningar kan inte ersätta allt. Att gå på teater är en alldeles unik och levande upplevelse där publiken utgör en viktig del. Teaterscenens krav på närvaro är både teaterns styrka och svaghet, säger moment:teaterns producent Brigitta Linder. 

Hon får medhåll av Felicia Korman, kommunikationsansvarig på Victoriateatern i Malmö.

– Vi har också fått avboka alla föreställningar i vår, vilket är extremt ledsamt. Kultur är ett mänskligt behov och där är det rummet och platsen som skapar teaterns värde, det går inte att få samma unika upplevelse digitalt, förklarar Felicia Korman. 

”Trillar in donationer”

Korman berättar att Victoria­teatern drabbats av ett hårt ekonomiskt bakslag under de senaste månaderna. Men Felicia Korman vill samtidigt lyfta fram den våg av solidaritet och generositet som malmöborna visat under krisen. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Ända sedan vi öppnade vårt ”stöd teatern-swishkonto” så har det trillat in donationer och många människor har meddelat att de avstår från ersättning för biljetter där föreställningarna ställts in. Det hjälper jättemycket och gör att vi förhoppningsvis kommer att hålla oss flytande och stabila till hösten, säger Felicia Korman. 

På Angereds Teater försöker man också hålla humöret uppe trots den ekonomiska stress och ovisshet som vänt upp och ner på verksamheten under den senaste tiden. 

– Allting har ju stängt ner för oss också vilket är extra tråkigt då Angereds Teater länge fungerat som en länk mellan barn i Göteborgs innerstad och barn som bort i förorterna. Men vi försöker göra så gott vi kan efter de förutsättningar som finns. Just nu samlar vi in berättelser från svensk-iranska barn vars föräldrar flydde under den iranska revolutionen på 1970 och 1980-talet. Ett spännande projekt som håller oss både sysselsatta och kreativa och gör att vi har något att se fram emot, säger Lovisa Phil, producent på Angereds Teater. 

På moment:teatern i Gubbängen fortsätter repetitionerna, tanken på att teatern skulle smälla igen är nämligen inte ett alternativ, menar Birgitta Linder.

– Jag hoppas och tror det kommer kunna komma något gott ur den här krisen. Kanske blir det så att fler börjar reflektera över hur vi ska fördela resurserna i samhället. Jag måste tänka så, tänka framåt, det är farligt att välja bort kulturen. Vi behöver kultur i våra liv för utmana våra intellekt.