Kultur & Nöje.

2021-07-17 11:30
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Vilken vänstertyp är du på semestern?

Åker du som en sann champagnesocialist till Italien på semester?
Eller tvingas du som knegarvänster att vänta på sms-inkallning från gig-jobbschefen? Ditt semesterbeteende avslöjar vilken vänstertyp du är.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Champagnesocialisten

• Den här typen av vänstermänniska ser du inte så ofta på semstrarna. Detta eftersom den har tagit flyget till Italien där den avnjuter utsökt mat och rödvin i sommarnatten, gärna på sitt egna lilla kryp-in i en italiensk bergsby.

Favoritglass: Där jag befinner mig heter det faktiskt gelato. 

LO-borgsossen/Ipa- eller bubbelsossen

• Den här vänstertypen ser ut som folk gör mest. Honorna skålar gärna i bubbel på Instagram med väninnorna och hanarna dricker IPA på uteservering med grabbgänget. Diskussioner om regeringskrisen går heta och landar oftast i analysen att S måste hitta tillbaka till sina rötter.

Favoritglass: 88:an är ändå godast.

Kulturtanten

• Kulturtanter existerar i olika skepnader. Den mest kapitalstarka söker på ålderns höst inspiration på landets kreativa sommarkurser. Det finns knappt en workshop i oljemålning, snide, drejning eller växtfärgning som kulturtanten inte har tillgodogjort sig. Den mindre kapitalstarka versionen läser mest romaner på sin hyresrättsbalkong i sommar, där hon har idel sjå att byta mellan läsglasögonen och solglasögonen med de personliga bågarna. Katten ligger tryggt i knät.

Favoritglass: Strut med kulor, grädde och hjortronsylt. ”Står vi på vågen står vi inte på barrikaderna”.

Möllanvänstern

• En folkgrupp i exil. De som en gång utgjorde denna vänstergruppering är numera utspridda vind för våg, men deras mesta sommaraktivitet är ändå att drömskt minnas dagarna i Malmö, då havet och kontinenten var inom räckhåll och såväl hyresrätten och fulölen var billig. Att vissa priser hölls låga på grund av insmuggling via lastbilar som också sysslade med trafficking glöms ofta bort i nostalgin.

Favoritglass: Inte något från pretentiösa baren Köld ”Möllans glasstronomer” i alla fall.

Kulturbarnsvänstern

• Kulturbarnsvänstern ägnar sommaren åt att pendla mellan alla bonusföräldrars sommarhus i Stockholms skärgård, Österlen eller på Gotland där den försöker få tid att skriva på sin debutroman, som absolut inte får jämföras med pappas/mammas verk. Har minutiöst uttänkta sommargarderober som det, likt det kulturella kapitalet, sällan skryts om.

Favoritglass: 3 vänners mjölkfria hantverksglass. ”Det enda som funkar för min IBS”.

Torparvänstern

• Har efter en kometstark bostadskarriär, peppad av hjälp från diverse arv och familjepengar, lyckats med bedriften att BÅDE äga en bostadsrätt på en hipp adress OCH köpa ett litet gulligt torp på helgpendelavstånd från storstad. Där går torparvänstern loppis-bananas och drömmer om att själv sadla om till möbeltapetserare och/eller landskapsarkitekt. Runt husknuten odlar torparvänstern lite tobak (av valfri sort). Sex timmars arbetsdag är den avgjort viktigaste politiska frågan.

Favoritglass: Gör glass på egenplockare bär från recept som kallas ”raw food-nicecream”, men det skulle aldrig erkännas.

Knegarvänstern

• En ofta bortglömd vänstertyp som, när hen inte tvingas till obekväma skift eller vänta på sms-inkallning från gig-jobbschefen, trängs längs städernas tätbefolkade stränder eller på en svinhet balkong. Den som har de rätta kontakterna kan bli inbjuden till torparvänsterns semesterparadis, sinförskaffade för fantasisummor.

Favoritglass: Sandwich, i pausen mellan de uppdelade skiften.

Toffelvänstern

• Denna vänstertyp drömmer om att äga ett torp. Kanske har hen skaffat sig en koloniträdgård där hen skrotar runt i sina badtofflor och odlar ingredienser till sina veganska middagar. Toffelvänstern hatar mode, framförallt barnhandsproducerat – och det syns. Hen älskar dock allt som är gött, förutsatt att det är ekologiskt odlat. Just nu är hen iväg på tågluff, där ett viktigt stopp är tyska storstäder.

Favoritglass: En vegansk utan palmolja tack. Har självklart skrivit på Skiftet-uppropet mot GB:s oetiska sorter!