Kultur & Nöje.

2021-03-31 20:50
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Veckans kulturtips från Andres Lokko

Ett purungt London-band som gör det förbjudna, en mastig biografi och sydafrikansk amapiano. Här är veckans kulturtips från Andres Lokko.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tonåringar gör det förbjudna

Singel

Den scen som har växt fram kring det purunga London-bandet Black Midi kallas ofta för en ny ”post-punk” men det mest fascinerande med deras egna musik är hur den lyckas skapa något nytt och tilltalande genom att välja ”förbjudna” vägar genom musikhistorien. Primus, Jaco Pastorius, King Crimson, Fugazi och Frank Zappa är bara några återkommande namn på deras oändliga lista av inspirationskällor. Alla är de på ett eller annat vis närvarande på nya singeln John L som du hör på valfri streamingtjänst.

Den jättemastiga Philip Roth-biografin

Bok

Den amerikanske författaren Philip Roths ömsesidigt usla förhållande till Sverige fortsätter i graven. Tre år efter den litterära gigantens bortgång publiceras den sedan länge omtalade officiella och nästan tusensidiga mastodontbiografin om Roth, Blake Baileys Philip Roth: The Biography.

Och, ja, Roth är ständigt en smula upprörd över att ständigt förbises av Svenska Akademien i Stockholm men vad Bailey – eller Roth själv – inte tar reda på är hur Philip Roth aldrig riktigt släpptes in i de svenska finrummen så som i resten av västvärlden. Ända fram till sin död förknippades han oproportionerligt hårt med genombrottsromanen ”Portnoys besvär” som, i en Nobelpris-kontext, förblev en kvarnsten kring hans hals livet ut.

Blake Bailey – som tidigare skrivit om närbesläktade författare som John Cheever och Richard Yates – tar sig an Roths dokumenterade misogyni men framförallt handlar det om hans ständigt fascinerande författarskap.

Jag kommer att tampas med den här tegelstenen ett bra tag framöver och ber att få återkomma i ämnet.

Sydafrikansk amapiano antologiseras!

Album 

Sakta men säkert börjar den sydafrikanska musik som kallas amapiano antologiseras seriöst, framförallt av etiketten Awesome Tapes From Africa med de högaktuella utgåvorna med DJ Black Low (Uwami) och Teno Africa (Amapiano selections). Den syntbaserade amapiano-musiken befinner sig i ett egensinnigt gränsland mellan minimalistisk house, jazz och easy listening men med en rytmik som inte påminner om någon av dessa. Du hittar musiken på bandcamp.com eller valfri streamingtjänst.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.