Kultur & Nöje.

2017-12-04 13:15
Segal Mohamed, poet och skådespelare, Pål Eneroth, musiker, och Stefan Sporsén, musiker.  Bild: Thomas Norrgård
Segal Mohamed, poet och skådespelare, Pål Eneroth, musiker, och Stefan Sporsén, musiker. 

Uppmaningen: Jamma med ”Hesa Fredrik”

När årets sista Hesa Fredrik i dag tjuter över Sverige får larmet konkurrens av en samling kulturutövare. Det är aktionen Vi och Hesa Fredrik som vill att musiker, poeter och artister, både amatörer och proffs jammar tillsammans med larmsignalen – mot utbredd rädsla och ängslighet i samhället.

I dag är det dags för varningslarmet Hesa Fredrik att återigen ljuda över landet, prick klockan 15. Som det alltid gör när det testas den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Samtidigt som dagens larmtuta tjuter pågår den jammande aktionen Vi och Hesa Fredrik. Det är en aktion mot rädslan i Sverige som uppmanar musiker, poeter och artister att gå upp på tak, öppna dörrar, stå på gatan och spela tillsammans med Hesa Fredrik.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi tycker att rädslan ökar i samhället på alla möjliga plan och att den har ökat markant de senaste åren. Vi tycker att det finns ett vi och dom-tänk i fler och fler sammanhang, vilket är ett tydligt tecken på rädsla. Men det finns även ängslighet för vad man äter, för att det finns kemikalier i kläder eller för att gå ut på stan, säger musikern Pål Eneroth som tillsammans med poeten och skådespelaren Segal Mohamed och musikern Stefan Sporsén, känd som kapellmästare i Augustifamlijen, ligger bakom aktionen Vi och Hesa Fredrik.

– Det finns väldigt mycket ängslighet i samhället vilket gör att vi blir hämmade och förlamade. Vi tar inte kontakt och vågar inte prata med andra. Nu har det gått i spinn tycker vi, det är för mycket rädsla, säger Pål Eneroth.

En symbolhandling

Därför vill trion att alla som vill – både proffs och amatörer, vuxna och barn – sjunger, spelar eller läser en dikt, tillsammans med Hesa Fredrik, över hela landet.

Att de valt varnings- och informationssystemets testsignal är för att de tycker att den påminner människor om att det finns en oro eller något att vara rädd för.

– Vi blir hela tiden påminda om hot och faror: i medier, i Facebook-flöden, på löpsedlar. Och en ytterligare gång där man blir påmind om att det finns hot och oro, det är när Hesa Fredrik tutar. Vi vill ta den rädslan och omvandla den till en hälsning: ”Var inte så rädd!”

– Det är en symbolhandling, det är ingen som kommer att höra att någon står och spelar på ett tak, eller ut genom ett fönster, tror jag.

– Det handlar mer om att folk ska veta att när tutan tjuter i december, i mars, i juni, då vill vi att någon ska stanna upp och tänka att nu är det någon som spelar, kör en rap, eller läser en dikt. Någon står och spelar och då känns inte den här signalen så ängslig längre, för det finns några som vill jobba mot rädslan också.

”Mjukt svar”

Att det finns ett larmsystem är inget de är emot, poängterar Pål Eneroth.

– Vi är inte emot tutan, den är bra och fungerar och vi tycker att vi ska ha ett larmsystem. Men varje gång den tutar så blir man påmind att ”Ah, nu kanske det kommer något farligt.”

– Det och hur rädslan sprider sig i samhället, med polariseringar mellan grupper, klasskillnader och ökade klyftor, vill vi vända till något mer positivt.

– Ämnet är jätteallvarligt men vårt svar är gulligt och mjukt och vi hoppas att det här sprider sig.

”Hesa Fredrik”

Varningssystemet utomhus består av cirka 4 500 ljudsändare Ljudsändarna sitter vanligtvis monterade på hustak på offentliga byggnader. De kan användas för varning vid alla typer av faror.

Namnet Hesa Fredrik ska ha myntats av Dagens Nyheters krönikör Oscar Fredrik Rydqvist som hittade på namnet när sirenen testades för första gången 1931. Han döpte den efter sig själv för att han var lika hes som den vid testtillfället. 

Varningssystemet testas fyra gånger per år, klockan 15 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Varningssystemet har testats var tredje månad under de senaste femtio åren.

Signalen i utomhuslarmet består av sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders paus emellan.

I juli skapades stor förvirring i Stockholmsområdet när Hesa Fredrik gick igång av misstag.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.